Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada Srbije narednih dana o budžetskom deficitu

    Vlada Srbije razmatraće narednih dana mere za kontrolu budžetskog deficita, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

    "Očekuje se donošenje mere koje bi bile usmerene na kontrolu deficita, kako njegovo povećanje ne bi ugrozilo makroekonomsku stabilnost zemlje", izjavio je Dačić novinarima nakon svečanosti povodom 110 godina Savez samostalnih sindikata Srbije.

    Ministarstvo finansija i privrede predložilo je Vladi program mera koji podrazumeva uštede na rashodima bužeta od oko 32 milijarde dinara pošto je budžetski deficit veći od planiranog. Prema rečima ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića taj program ušteda trebalo bi da bude usvojen već ovog meseca.

    "Radićemo u talasima, i ovaj majski talas značiće uštede od 32 milijarde dinara, a onda ćemo pratiti šta se dešava tokom leta i ako bude bilo potrebe napravićemo jos jedan talas za septembar", rekao je Dinkić

    U ovom trenutku nije formalno potreban rebalans budžeta pošto će se štednja sprovesti kroz smanjivanje kvota ministarstvima.  Dinkić je napomenuo da je Uprava za trezor već dobila snižene kvote za sva ministarsva obuhvaćena programom štednje. Mnistar finansija je naglasio da u narednih nekoliko meseci sigurno neće biti rebalansa budžeta, a šta će biti do kraja godine zavisiće od ukupne makroekonomske situacije u zemlji.

    Dačić je rekao da će se razgovarati i o tome šta može da se uradi  za podsticaj razvoja i dolazak stranih investitora. On je dodao da je pre odlaska u SAD o tome već razgovarao sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem i da će ti razgovori biti nastavljeni.

    Dačić je rekao da je zaustavljena stopa nezaposlenosti, ali da sada mora da se radi na tome da se što više ljudi zaposli.

    "Prioritet Vlade Srbije do kraja mandata je da ostvari ekonomski razvoj i rast zaposlenosti", istakao je Dačić.

    Premijer je podsetio i da je tokom posete SAD razgovarao sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koju je upoznao sa situacijom u Srbiji i dodao da očekuje razumevanje te finansijske institucije za stavove Srbije. On je dodao da problem Srbije nije u tome da li ima para, jer ne želi dalje da se zadužuje.

    "Lako je danas naći novac na tržištu, ali mi ne želimo da se i dalje zadužujemo", rekao je Dačić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE