Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomska kriza u Evropi pomera sa ka istoku

    Ekonomska kriza u Evropi, čije su posledice osetile zemlje u zapadnom i centralnom delu kontinenta, polako se seli na istok, budući da privredni rast Poljske i Estonije usporava, dok Češka polako zapada u recesiju.

    Kako prenosi AFP, bruto domaći proizvod (BDP) Poljske, dosadašnjeg motora privrednog rasta u regionu, u prvom kvartalu ove godine porastao je za samo 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

    Poljska, sa 38 miliona stanovnika postala je ubedljivo najveća ekonomija među nekadašnjim komunističkim zemljama koje su sada članice EU. Tokom krize, koja je počela 2008. godine, jedino poljski privredni rast nije bio usporen

    Kako priznaje i sama poljska vlada, njena privreda prolazi trenutno kroz fazu usporenog rasta. Poljski BDP je 2012. porastao za 1,9 odsto, dok je 2011. zabeležen rast od 4,5 odsto.

    "Očekujemo izvesno poboljšanje u drugoj polovini ove godine, pod uslovom da dođe do oživljavanja ekonomske aktivnosti na tržištima na kojima se plasira poljska roba", izjavio je glavni ekonomista u poljskom ministarstvu finansija, Ludvik Kotecki.

    Poljska privreda, u velikoj meri zavisna od izvoza na tržišta zemalja evrozone, posebno u Nemačku, mogla bi, prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, ove godine da poraste za 1,3 odsto.

    Ali, u zoni evra recesija je, kako je saopštio zavod EU za statistiku – Evrostat, nastavljena i u prvom tromesečiju ove godine, s padom BDP-a od 0,2 odsto. U Nemačkoj je privredni rast pao za 0,1 odsto u prvom tromesečju 2013, dok je Francuska zapala u recesiju sa smanjenjem BDP-a od dva odsto.

    Češka privreda, visoko zavisna od autoindustrije, zapala je u najdužu recesiju u novijoj istoriji te zemlje, s padom BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 0,8 odsto, što je šesto tromešečje za redom sa smanjenjem privrednog rasta. Smatra se da je neka zemljas u recesiji kada yabeleži pad BDP-a u dva uzostoma tromesečja.

    Prema procenama analitičara, recesija u Českoj će se krajem maja još više produbiti. Češka, članica EU od 2004. ali ne i evrozone, ušla je u recesiju krajem 2011, a njen BDP u 2012. je smanjen za 1,2 odsto, posle rasta od 1,9 odsto u 2011. Privreda susedne Slovačke, koja se oslanja na elekrto i autoindustriju, takođe usporava sa rastom od svega 0,3 odsto u prvom kvartalu ove godine. Slovački BDP je prošle godine porastao za dva odsto, posle skoka od 3,2 odsto u 2011.

    Estonija, koja se poslednja priključila evrozoni i koja je imala rekordni privredni rast od 8,1 odsto u 2011, takođe se suočava sa velikim ekonomskim usporavanjem. Rast BDP-a ove baltičke zemlje u prvom kvartalu tekuće godine nije bio veći od jedan odsto.

    U susednoj Letoniji, koja bi trebalo da se pridruži evrozoni početkom 2014, privredni rast u prva tri meseca ove godine bio je tek 1,2 odsto, posle rekordnog lanjskog rezultata na nivou EU od 5,6 odsto. S druge strane, dobre vesti stižu iz Mađarske i Rumunije. Mađarska je u prvom kvartalu uspela da izađe iz recesije u koju je zapala polovinom prošle godine, s rastom BDP-a od 0,7 odsto. Privreda Rumunije je u prva tri meseca 2013. porasla za 0,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE