Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS daje bankama rešenje za švajcarske franke

    NBS bi tokom ovog meseca, nakon konsultacija sa bankama, trebalo da obelodani predlog rešenja za kredite u švajcarcima. Ideja je da se bankama koje su spremne da pomognu građanima koji imaju kredit u francima u tom iznosu olakša poslovanje, saznaje Blic.

    Rešenje o kom će se narednih nedelja razgovarati sa bankama neće, kako nam je potvrđeno, na bilo koji način koštati državu, ni NBS, ni budžet. Uz to, svaka banka će, u skladu sa svojom poslovnom politikom, tražiti konkretna rešenja. Na stolu je i dalje i predlog koje je ranije dalo Udruženje banaka Srbije. Kako za “Blic” objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, njihov predlog obuhvata ne samo problem kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti.

    „Naš predlog koji smo svojevremeno uradili sa Ministarstvom finansija odnosi se na sve bankarske usluge koje se pružaju građanima. Ideja je da svima koji imaju problem u otplati bude omogućen grejs period od dve godine u kojim neće plaćati kamatu, već samo glavnicu duga. Za one koji su ostali bez posla, prema našem predlogu, banke bi u potpunosti odložile bilo kakvu otplatu na dve godine. Ovo bi važilo i za kredite koje su indeksirane u švajcarcima, kao i u evrima jer ne vidimo razlog da postoji diskriminatorski odnos pri rešavanju problema nemogućnosti plaćanja kreditnih obaveza,“ zaključuje Dugalić.

    Pet banaka koje su odobrile 95 odsto svih zajmova u švajcarcima najradije bi, kako je nezvanično rečeno “Blicu”, da produže rok otplate ovih zajmova do deset godina ili do navršenih 75 godina života korisnika. Na ovaj način građani imaju trenutni efekat smanjenja rate za oko trećinu.

    Druga varijanta je da se stambeni zajmovi u švajcarskim francima prebace u evre, uz mogućnost da se produži rok otplate. Ukoliko se ne bi obavio prelazak s jedne na drugu valutu posle isteka tri ili pet godina, kredit bi se automatski vratio na prvobitan rok vraćanja. Da bi do ovoga došlo, potrebno je da nadležni izmene propise. Narodna banka Srbije bi morala da donese novu odluku, Ministarstvo građevine i urbanizma da omogući građanima da ne upisuju ponovo hipoteku, a Ministarstvo finansija i privrede da obezbedi automatsko produženje važenja polise osiguranja Nacionalne korporacije.

    S druge strane, stručnjaci smatraju da za građane koji imaju dugoročno zaduženje u francima nije dobro da taj dug konvertuju u evre. Analitičari portala „Kamatica“ podsećaju na troškove koji prebacivanje svakog kredita u drugu valutu podrazumeva, ali i na moguć pad švajcarske valute, s obzirom na to da ovako jak franak pravi ogromnu štetu izvoznoj privredi Švajcarske. Monetarne vlasti ove države već su jednom, pre dve godine, jednokratno devalvirale svoju valutu kada je ona prešla vrednost od 100 dinara. Tada je franak vraćen na vrednost od oko 85 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE