Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Slabe prognoze rasta pritisnule cene nafte u Londonu

    Cena barela sirove nafte pala je u ponedeljak na londonskom tržištu jer neizvesni izgledi za rast dva najveća svetska potrošača nafte, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, potiču konsolidaciju na tržištima roba.

    Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte pala 16 centi na 103 dolara, nakon što je prošle nedelje ostvarila najveći jednonedeljni rast od novembra 2012. godine. Prošle nedelje su cene nafte oporavile s najnižih nivoa zabeleženih u devet meseci temeljem očekivanja da će snažnija globalna privredna aktivnost potaknuti potrošnju goriva. Međutim, američko ministarstvo trgovine izvestilo je u petak da je najveća svetska privreda porasla u prvom tromesečju po godišnjoj stopi od 2,5 posto, što je ispod tržišnih očekivanja od 3 posto.

    "Razočaravajući podaci o BDP iz SAD-a povećali su zabrinutost vezanu za nivo potražnje za naftom i doveli do nekih dobitonosnih prodaja sledom nedavnog velikog rasta cijena", rekao je Carsten Fritsch, viši naftni analitičar u banci Commerzbank u Frankfurtu. "Cene roba su pale i sve dokle god su privredni izgledi nejasni, cijene nafte će teško rasti".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE