Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Russian-Serbian trading corporation u 2012. zaradila milijardu dinara na trgovini gasom

    "Russian-Serbian trading corporation" (RST), kompanija koja je lane bila među najvećim u Vojvodini po poslovnim prihodima, snabdevač je gasom velikih domaćih preduzeća koja ovaj energent koriste kao sirovinu.

    Objavljeni finansijski izveštaji o poslovanju domaćih kompanija u prošloj godini, koji su malo poznatu "RST corporation" iz Novog Sada svrstali na šesto mesto po veličini u Vojvodini, u najmanju ruku su iznenadili domaću javnost. Reč je o firmi sa četiri zaposlena koja je lane ostvarila čist profit veći od jedne milijarde dinara.

    Osvrćući se na ove podatke, direktor "Srbijgasa" Dušan Bajatović naveo je da je "RST corporation" snabdevač gasom velikih potrošača. – Preduzeće "RST corporation" nije posrednik u uvozu gasa, već snabdevač, poput "Yugorosgaz"-a, i bavi se uvozom gasa za velike potrošače koji ga koriste kao sirovinu – izjavio je Bajatović. On je dodao da je u toj trgovini cena gasa za ove kupce povoljnija jer je plaćanje robno. – Pozitivni efekti su oko 140 mil USD – rekao je Bajatović, dodajući da je deo tog gasa smešten u podzemno skladište u Banatskom Dvoru.

    "RST corporation", registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, u 2012. godini imala je poslovne prihode vredne 29 milijardi dinara, a ostvarila je čist profit veći od milijardu dinara. To ju je smestilo visoko na listi najuspešnijih i najvećih domaćih firmi. Prethodno, u 2011, ova kompanija imala je prihode od devet milijardi i 153 miliona dinara neto dobiti. Tada je, prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, bila 87. firma u Srbiji i 24. u Vojvodini, po visini poslovnih prihoda. "RST corporation" je u vlasništvu kompanija "A energy holding SA" i "Gazprom"-ove firme "Gasprom Schweiz", obe registrovane u Švajcarskoj. Prema ranije objavljenim informacijama, među najvećim klijentima koje "RST corporation" snabdeva gasom nalaze se i pančevačka "Azotara" i "Metanolsko-sirćetni kompleks" iz Kikinde. Ipak, koliko je poznato ugovori o snabdevanju gasom za ova dva preduzeća nikad nisu objavljeni.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE