Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bacili pola miliona evra za vakcine

    Sezonske vakcine protiv gripa ostalo je i za – bacanje. Građani su i ove zime slabo zavrtali rukav, pa će sada na otpad gotovo 100.000 doza. To znači da smo, samo u ovoj turi, bacili maltene pola miliona evra!

    Iako se u zdravstvu stalno kuka na besparicu i da sa 250 evra po glavi stanovnika godišnje ne mogu da se pokriju sve potrebe za zdravstvenom zaštitom, na vakcine se već godinama rasipa. Računica nedovosmisleno pokazuje da se nabavlja više doza nego što ima stanovnika koji tako žele da se zaštite protiv gripa. Iako nikad baš i nisu trčali da se vakcinišu, izgleda da su stanovnici Srbije otpor prema imunizaciji naročito razvili posle pandemije svinjskog gripa, koja je u svetu izbila 2009. godine. Imunolozi i epidemiolozi tvrde da je za to kriv „antivakcinalni lobi“.

    – Od 297.155 doza, koliko je za ovu sezonu obezbeđeno za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva od gripa, utrošene su 199.322 – kaže dr Jelena Obrenović, šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

    Kada bi se poštovao Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, u Srbiji bi vakcinu protiv gripa trebalo da primi oko 1,5 miliona ljudi. Vakcinacija je obavezna za sve starije od 65 godoina i hroničo obolele od kardiovaskularnih, plućnih, bubrežnih, endokrinoloških bolesti… Vakcinu, međutim, primi ispod 15 odsto njih.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE