Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Knežević: Privreda je zrela za vanredno stanje

    ’Država i dalje ništa ne čini od onoga što bi morala da privredi i narodu ne bi bilo još gore. Ono što je davno trebalo da bude završeno, još nije ni počelo,’ kaže Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i vlasnik Modne konfekcije ’Modus’ u intervjuu za list Politika.

    Knežević ističe da su svi potezi države ’kratkoročna dovitljivost’ kako bi se ponovo odložile zakasnele strukturne reforme. U zemlji u kojoj vlada siva ekonomja, u kojoj niko ništa ne plaća i zemlji sa najskupljim bankarskim kreditima u Evropi, kaže da se ne može poslovati i da je ’privreda zrela za uvođenje vanrednog stanja’ koje podrazumeva stvaranje tima ministara koji će svakodnevno raditi na njenom spašavanju, stvaranjem snošljivih uslova poslovanja.

    Zakon o rokovima plaćanja neće stati na put opštoj nelikvidnosti po mišljenju Kneževića jer je zakonodavac pošao od pretpostavke da para ima, a da privreda, država, javna preduzeća, opštine i gradovi nisu htele da plaćaju svoje račune. Istina je da para zapravo nema, tvrdi Knežević i da striktna primena zakona preti da blokira preduzeća koja bi mogla da rade plaćajući u roku od 90 ili 120 dana.

    Državne subvencije kamata na kredite za lkvidnost predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika vidi kao najkraći put do bankrota.

    ’U poslednje četiri godine banke su privredi odobrile 4,5 milijardi evra subvencionisanih kredita za likvidnost. Za subvencionisanje njihovih visokih kamata država im je platila oko 130 miliona evra. Banke su tako zaradile oko 360 miliona evra, a privredi je samo produžena dužnička agonija. Konačni rezultat je pad BDP-a u protekle tri godine i rast nezaposlenosti. Privreda duguje 20 milijardi evra,’ navodi Knežević i kao pravu pomoć privredi ističe  smanjivanje poreza nisko akumulativnim granama provrede koje zapošljavaju najveći broj radnika.

    Prave komunikacije između države i privrede još nema, tvrdi Knežević  i ne vidi ni najave reformi koje su planrane fiskalnom strategijom 2013-2015.

    ’Privrednici od države zahtevaju da radi samo ono što rade države u najrazvijenijim zemljama tržišne privrede. Naša ništa ne čini, a kada nešto preduzme, onda je to polovično, ili prekasno. Od prošlog septembra smo svedoci samo sitnih udvaranja i ispraznog populizma, bez neizbežnih bolnih promena. Mi nemamo više vremena. Tražimo sve i odmah,’ ističe predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE