Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kiparski guverner traži poštovanje nezavisnosti centralne banke

    Guverner kiparske centralne banke izjavio je u nedelju da je spreman da radi sa vladom na izvlačenju zemlje iz ekonomske krize, ako se bude poštovala nezavisnost banke.

    Sukob između guvernera Panikosa Demetriadesa, kojega je u maj prošle godine imenovala bivša komunistička vlada, i aktualne vlade desnog centra produbio se i sve je veći pritisak na guvernera da ponudi ostavku zbog načina na koji upravlja krizom.

    Kiparski parlament prošle je nedelje otvorio istragu protiv Demetriadesa, vlada predsednika Nikosa Anastasiadesa povukla je odluku o imenovanju njegova zamenika, a tri zvaničnika centralne banke dala su ostavku.

    Sukob je izazvao reakciju predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Dragia koji je u pismu upozorio Anastasiadesa da bi bilo kakav pokušaj smene guvernera mogao dovesti Kipar pred Evropski sud pravde.

    Upitan za komentar, Anastasiades je u nedelju rekao kako je "iskreno, vrlo ožalošćen".

    "Ja želim sarađivati s demokratskim institucijama zemlje. Spremni smo odgovoriti na svaki poziv za saradnju u korist zemlje, ali u okvirima poštovanja potpune nezavisnosti centralne banke, kao što je to utvrdio ECB", rekao je Demetriades u intervjuu listu Phileleftheros.

    Istraga koju su pokrenuli zastupnici ove nedelje nastoji utvrditi je li Demetriades pružio dovoljno informacija tokom istrage o propasti dva najveća zajmodavca na Kipru što je dovelo ekonomiju u kaos.

    Kolaps bankarskog sistema na ostrvu nametnuo je masovne gubitke ulagačima kako bi se Kipar kvalifikovao za pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 10 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE