Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Institut za mentalno zdravlje obeležio 50 godina postojanja

    Institut za mentalno zdravlje obeležio je u četvrtak 50 godina postojanja, a sa skupa koji je povodom tog značajnog jubileja održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, poručeno je da je psihijatrija najplemenitija medicinska disciplina.

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručila je na otvaranju dvodnevnog Foruma Instituta na temu "O komorbiditetu mentalnih i somatskih poremećaja", da je 50 godina lep jubilej i vreme da se setimo da su na čelu te zdravstvene ustanove bili ljudi koji su mislili o budućnosti i nekoliko koraka unapred.

    "Srbija je bila ozračena pozitivnim uticajem ove najrenomiranije institucije u Srbiji. Izuzetna mi je čast da u ime Vlade Srbije čestitam ovaj značajni jubilej naše renomirane institucije", rekla je Đukić Dejanović na skupu u SANU.

    Ministarka zdravlja je podsetila na dosadašnje direktore Instituta i njihov doprinos u razvoju i proučavanju mentalnog zdravlja i navela da je ta zdravstvena ustanova u četvrtak kolaborativni centar Svetske zdravstvene organizacije.

    Direktorka Instituta Dušica Lečić navela je da je psihijatrija najplemenitija medicinska disciplina, a da Forum o komorbiditetu mentalnih i somatskih poremećaja daje priliku da se ukaže na neophodnost sagledavanja pacijenta kao celine.

    Potpredsednik SANU Ljubiša Rakić poručio je da Forum treba da doprinese daljem naučnom istraživanju some i psihe i da pruži doprinos, ne samo u bazičnom, nego i u praktičnom rešavanju problema i ciljeva u navedenoj oblasti.

    Rakić je naveo da SANU nije zatvorena institucija, već organizuje različite naučne skupove, a članovi Akademije učestvuju u mnogobrojnim projektima čime daju pečat i kvalitet različitim istraživačkim projektima.

    Institut je otvoren 14. aprila 1963. godine, a njegova prva direktorka bila je Slavka Morić Petrović, koja je napisala i prvi udžbenik psihijatrije u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE