Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Setva šećerne repe može da počne

    Povoljne vremenske prilike posle gotovo mesec dana omogućiće ratarima da uđu u njive i nastave setvu šećerne repe koja je prekinuta zbog padavina i hladnog vremena.

    Planirano je da ta industrijska kultura bude zasejana na oko 65.000 hektara, od čega je u prvoj dekadi marta posejano svega nekoliko stotina hektara.

    Iako je prošlo dosta vremena od kada je šećerna repa trebalo da se seje, stručnjaci smatraju da još uvek ima vremena i da će sustići sve rokove, ako se ovih dana obavi, izjavila je Tanjugu direktorka Doo Industrijsko bilje Olga Čurović.

    Setva može da počne, a ratari imaju dosta dobru mehanizaciju da je završe u što kraćem vremenu, za deset do 12 dana, istakla je Čurović. Ona je napomenula da će osim na 65.000 hektara koji su ugovoreni sa fabrikama šećera, šećerna repa verovatno biti zasejana na još površina, a biće namenjena za slobodnu prodaju.

    Čurović je objasnila da je reč o proizvođačima koji imaju sopstvena sredstva, i računaju sa tim da bi mogli da ostvare veći prihod ako predaju te šećerne repe kasnije budu ugovarali sa fabrikama. Ona je podsetila da je prošle godine u Srbiji šećernom repom zasejano više od 70.000 hektara, sva šećerna repa je prerađena u domaćim fabrikama i od nje je proizvedeno preko 415.000 tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE