Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić Dejanović: Planira se centralizovano snabdevanje lekovima

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će u zdravstvu Srbije do kraja godine posao dobiti 1.000 ljudi, i da se pripremaju planovi za centralizovano snabdevanje lekovima i sanitetskim materijalom zdravstvenih ustanova Srbije.

    "Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' prikuplja planove potreba za lekovima sa pozitivne liste, najvećim delom sanitetskog i potrošnog materijala, zatim vakcina, onkološke terapije, materijala za dijalizu i svega ostalog što će se nabavljati centralizovano", kazala je ministarka u intervjuu "Novostima".

    Ti planovi će biti dostavljeni jedinici Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koja će se baviti nabavkama, rekla je ona i navela da će tokom leta biti pripremani tenderi, a sa samim nabavkama će se krenuti u poslednjem tromesečju, kako bi u januaru sledeće godine zdravstvene ustanove imale sav neophodni materijal i lekove iz centralnih nabavki.

    Govoreći o novom načinu plaćanja, ona je navela da ove godine RFZO ima rok za izmirenje svojih obaveza od 150 dana, naredne od 120 dana, 2015. godine taj rok će biti 90, a 2016. godine – 60 dana.

    A što se tiče elektronskog zdravstvenog kartona i recepta, ona je kazala da su apsolutno komplementarni sa umrežavanjem zdravstvenih ustanova i da će se ići na to da elektronski karton postepeno zameni klasični, dok se uvođenje elektronskog recepta planira za sledeću godinu.

    Kada su u pitanju liste čekanja, ona očekuje da će problem lista čekanja za operaciju katarakte do kraja godine biti rešen. Sada se na nivou Srbije dogovaramo da se napravi zajednička lista čekanja na kardiovaskularne intervencije. Oni koji ne budu prihvatili tu listu, i insistiraju na tome da biraju ustanovu i lekara koji će da ih operiše, moraće sami da snose eventualne posledice svoje odluke. Jedinstvenom listom problem operacija na srcu rešavaćemo mnogo kvalitetnije nego dosad.

    Komentarišući činjenicu da je 17 odsto lekara u zdravstvu Srbije starije od 60 godina, ona je rekla da je to posledica ekonomske pozicije zemlje u kojoj se štedelo na svemu pa, nažalost, i na kadrovima.

    "Zbog toga smo ubrzali davanje specijalizacija. Za prošlu godinu potpisala sam oko 760, a u ovoj godini, do sada, više od 300 specijalizacija. Tako pokušavamo da, koliko je to moguće, popunimo tu generacijsku "rupu" u zdravstvu",navela je ministarka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE