Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ulaskom u EU bez posla možda ostaje 40.000 hrvatskih građevinara

    Već prepolovljen građevinski sektor Hrvatske, sa ulaskom u Evropsku uniju – zbog ekokoloških propisa – mogao bi ostati bez još 40.000 radnih mesta, procenio je prvi čovek Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG)  Zvonimir Sever.

    Ulaskom u EU, Hrvatska bi trebalo da proglasi zaštićenu ekološku mrežu "Natura 2000" na oko 37 odsto svoje kopnene teritorije, dodao je Sever, a prenosi T-portal.

    "Pre tri godine, u građevinarstvu smo imali 140 hiljada radnih mesta, a sada ih je oko 70 hiljada. Na ovaj način taj broj će se dodatno smanjivati. Nismo protiv zaštite, ali ne na ovakav način, iz nje treba isključiti velike infrastrukturne i energetske objekte, marine, luke, inače ćemo graditi samo kuće i vikendice", upozorava Sever.

    HKIG upozorava na bitnu odredbu iz Zakona o zaštiti prirode, prema kojoj pokretanje postupka utvrđivanja prevladavajućeg javnog interesa i kompenzacijskih uslova nije moguće sve dok Evropska komisija ne potvrdi područja ekološke mreže.

    Slovenija ili Češka Republika, recimo, još nisu okončale postupak verifikacije svojih ekoloških mreža, devet godina nakon pristupanja Evropskoj uniji. ukazuju u Komori.

    Ministarstvo zaštite životne sredine je demantovalo saopštenje HKIG-a, i navodi kako je evidentno da komora poziva Republiku Hrvatsku na nepoštovanje evropskih direktiva i zakona, da autori saopštenja ne poznaju materiju, posebno načine utvrđivanja ekološke mreže i njene implikacije, kao i funkciju u smislu održivog razvoja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE