Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS u junu isplaćuje četvrtinu svoje dobiti akcionarima

    Odbor direktora NIS usvojio je juče predlog Skupštine akcionara o raspodeli dobiti, koji predviđa isplatu dividendi u visini od 25 odsto dobiti ostvarene u prošloj godini.

    Dividende će akcionarima biti isplaćene krajem juna nakon zvaničnog usvajanja odluke na Skupštini akcionara.

    “Budući da je profit NIS-a u 2012. godini bio 49,46 milijardi dinara, predlogom odluke o kojem će na junskoj sednici odlučivati Skupština akcionara predviđeno je da na ime dividende bude isplaćeno 12,36 milijardi dinara, odnosno 75,3 dinara dividende po akciji bruto. O usvajanju predloga Skupštine akcionara i danu isplate dividendi akcionari će blagovremeno biti obavešteni”, saopšteno je iz NIS-a. Iz kompanije je pojašnjeno da će građanima koji poseduju akcije biti uplaćen neto iznos. Taj iznos dobija se kad se bruto dividenda umanji za porez koji će obračunati i platiti NIS, a koji za građane iznosi 15  odsto.

    Pravo na isplatu dividende imaće svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na dan sastavljanja spiska akcionara koji imaju pravo na učešće na redovnoj sednici Skupštine akcionara.

    Sudeći prema podacima Centralnog registra, najveći deo dividende pripašće Gaspromnjeftu koji je većinski vlasnik i ima 56,15 % akcija. Drugi najveći akcionar je Republika Srbija sa 29,8 % akcija, dok najveći ostatak pripada drugim pravnim licima. Građani, odnosno fizička lica imaju tek 11, 34 odsto vlasništva koliko će im i procentalno pripasti od dividende koja će biti podeljena.

    Cena akcija NIS-a je juče iznosila 912 dinara tako da na pomenutoj ceni bruto dividendni prinos iznosi 8,25 odsto.

    Pored predloga odluke o raspodeli dobiti, Odbor direktora NIS juče je usvojio godišnji izveštaj za 2012. godinu.

    Vadim Jakovljev, predsednik Odbora direktora NIS, ocenio je da je kompanija uspela da nađe uravnoteženo rešenje, obezbeđujući akcionarima stabilan prihod i nastavljajući s realizacijom investicionog programa, koji će doprineti povećanju vrednosti kompanije, a time i rastu vrednosti akcija, kako za većinske, tako i za manjinske akcionare.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE