Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banka BRIKS-a se neće takmičiti sa zapadnim institucijama

    Cilj osnivanja Razvojne banke grupe BRIKS je da upotpuni, a ne da se takmiči sa zapadnim institucijama na svetskom nivou, izjavio je indijski ministar finansija Palanijapan Čidambaram.

    On je takođe ukazao da Indija podržava predlog Japana za imenovanje visokog zvaničnika ministarstva finansija na funkciju čelnika Azijske razvojne banke (ADB), prenosi France press. Osnivanje BRIKS-ove Razvojne banke doživljava se kao osporavanje pravila koja su postavile postojeće institucije poput Svetske banke, a njen cilj je borba protiv evropske ekonomske krize i ulaganje u infrastrukturu, za koju će prema prognozama zemalja BRIKS-a biti potrebno 4,5 biliona dolara u narednih pet godina.

    "Banka BRIKS-a se neće takmičiti sa Svetskom bankom ili ADB-om. Ona će upotpuniti Svetsku banku ili ADB", rekao je Čidambaram na konferenciji za štampu u Tokiju tokom dvodnevne posete Japanu.

    "Zašto nam je potrebna banka? Zato što su sredstva, koja su trenutno dostupna kroz postojeće multilateralne institucije, nedovoljna. Svetska banka i ADB obezbeđuju sredstva, ali ona su nedovoljna", dodao je on.

    Ovi komentari su usledili nakon što su lideri grupe BRIKS-a prošle nedelje održali samit u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, na kome se razgovaralo o osnivanju Razvojne banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE