Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD uvode nove standarde za gorivo

    Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predložila je uvodjenje novih standarda za automobilsko gorivo koji imaju za cilj smanjenje zagadjenja, ali to bi moglo da dovede do novog poskupljenja benzina.

    Novi standardi, koje predlaže EPA, smanjili bi udeo sumpora u benzinu za dve trećine, a to bi u izduvnim gasova za 80 odsto smanjilo sastojke koji doprinose nastanku smoga, prenosi ABC News.

    Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 2017. godine. Uvodjenjem novih standarda kvaliteta goriva biće ostvaren efekat jednak uklanjanju 33 miliona automobila sa američkih puteva. S druge strane, prosečna cena automobila bi porasla za 130 dolara do 2025. godine.

    Savetnica Američkog instituta za naftu (API) Rajola Doher ocenila je za tu televiziju da bi uvodjenje predloženih standarda bilo veoma skupo, kako za firme, tako i za gradjane.

    Naftna industrija ostvarila je u prethodnih pet godina profit veći od 300 milijardi dolara, pa je zato čudno da bi uvodjenje novih standarda za nju bilo neprihvatljivo skupo, ocenjuje Ej-Bi-Si.

    "Tačno je da stvarmo profite, ali taj profit ide deoničarima, a to su desetine miliona Amerikanaca", izjavila je Doher.

    S druge strane, EPA tvrdi da bi uvodjenjem novih standarda bilo izbegnuto više od 2.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i oko 23.000 slučajeva oboljevanja dece od respiratornih bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE