Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će ‘socijalna korpa’ imati efekta?

    Socijalna korpa, koja će zaživeti od 1. aprila, sadržaće osnovne životne namirnice i proizvode kućne i lične higijene jeftinije od pet do 13 procenata, izjavio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević.

    "Koncept socijalne korpe je dobrovoljan i zasnovan na izboru 10 do 15 osnovnih proizvoda u velikim trgovinskim lancima, koji će sami sniziti postojeće marže i tako učiniti te proizvode jeftinijim", kazao je Milićević.

    Prema njegovim rečima, svaki distributer je sam odabrao paket osnovnih namirnica kojima će sniziti maržu, i ti proizvodi će biti obeleženi znakom ministarstva, a popusti će biti, u zavisnosti od proizvoda i izvora snabdevanja, jeftiniji od pet do 13 odsto u odnosu na uobičajene cene u maloprodaji.

    Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida ne očekuje da će mera dati planirane efekte, jer tržišni sistem, objašnjava ona, tako funkcioniše da neće dozvoliti ovoj meri da zaživi u punom smislu.

    Prema njenim rečima, u Srbiji nema konkurencije već zloupotrebe dominantnog monolpolskog položaja, pa su neke cene hrane i odeće u zemljama EU mnogo niže nego ovde.

    Vida je izrazila bojazan da će socijalna korpa biti još jedan marketinški trik, i da će nešto biti obeleženo kao jeftinije, kako bi potrošaći "potrčali" to da kupe.

    Ona je naglasila da "to što je najavljeno da će akciju kontrolisati tržišna inspekcija ne znači mnogo, jer će inspektori kontrolisati da li zaista proizvodi koji su stavljeni na listu odgovaraju onome što je zadato".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE