Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I kultura na tenderu

    Stupanjem na snagu Zakona o javnim nabavkama od 1. aprila i ustanove kulture će biti u obavezi da preko tendera angažuju umetničke stvaraoce. Osim što joj je država dodelila najmanji budžet, kultura u Srbiji će od ponedeljka morati da funkcioniše kao preduzeće.

    "Ono što je važno da se kaže jeste da smo svi mi naravno za transparentnost, za kontrolu budžetskih sredstava. Mi svi imamo upravne odbore, nadzorne odbore, osnivače koji naš rad kontrolišu i to je sasvim u redu. Ovaj zakon o javnim nabavkama zaista preti da ukoči rad institucija kulture" kaže Tamara Vučković Manojlović direktorka JDP-a.

    Od prvog aprila institucije kulture za sve što im treba prvo će morati da raspišu tender, a posao dodele najjeftinijoj ponuđaču. Tehnički direktor JDP-a Vladimir Dekić ističe da ovo rešenje dovodi do toga da se umesto umetničkog kvaliteta i onoga što pozorišta zaišta traže bira povoljnija ponuda u finansijskom smislu.

    Kako je rekla direktorka Kolarca Jasna Dimitrijević, cela oblast klasične muzike podržava apel pozorišta da se programske aktivnosti ustanova kulture izuzmu iz primene Zakona o javnim nabavkama.

    ‘Mi nećemo da varamo, ali kako kroz proceduru javnih nabavki dovesti Berlinsku filharmoniju? Možda se nekome u komisiji više sviđa Londonska, a uostalom, zar nema neki manji i jeftiniji orkestar,’ upitala je direktorka Kolarca.

    Upozoreno je da ovaj  zakon zahteva dodatnu administraciju, a pozorišta ne mogu danas da zaposle čak ni mlade glumce. Aleksandrar Milosavljavić iz Srpskog narodnog pozorišta istakao je da će ovoj instituciji na godišnjem nivou, samo za plaćanje novinskih oglasa u kojima se objavljuje javni poziv za nabavku, otprilike trebati minimum 100.000 dinara.

    Tako čak i običan pozorišni rekvizit postaje ozbiljan administrativni problem. Cipele za stepovanje samo su detalj u pozorištu, ali od sada će njihova kupovina podrazumevati i plan nabavki, konkursnu dokumentaciju, evidenciju, izveštaje, pregovarački postupak, rok za žalbe. Isto kao i postavljanje svakog novog komada.

    Potpise na apel da se programske aktivnosti izuzmu iz primene Zakona o javnim nabavkama stavili su i čelni ljudi Ateljea 212, Bitef teatra, UK "Vuk Karadžić", Pozorišta "Boško Buha", Malog pozorišta "Duško Radović", Pozorišta lutaka "Pinokio", Pozorišta "Puž", NP "Toša Jovanović", Narodne biblioteke Srbije, Pozorišta na Terazijama, Bemusa… Inicijativa je već upućena Vladi Srbije, Skupštini Srbije i Upravi za javne nabavke, kao i sekretarijatima za kulturu Beograda i Vojvodine.

    Foto: sxc.hu

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE