Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas: Ukida se pretplata za RTS

    Mesečna pretplata za Radio-televiziju Srbije biće ukinuta, a javni servis će u naredne tri godine preći na finansiranje iz republičkog budžeta,piše dnevni list Danas.

    Prema saznanjima ovog lista, odluku je doneo prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon što se nedavno usprotivio predlogu da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu. Vučić je obavestio one koji učestvuju u pisanju zakona o elektronskim medijima da pretplatu treba ukinuti i da ne treba uvoditi nove namete građanima, već da će se javni servis finansirati iz budžeta dok se ne pronađe bolje rešenje.

    Prema rečima izvora lista Danas nakon odluke da se javni servis finansira iz budžeta, ostaje da se reši pitanje na koji način će biti garantovana nezavisnost uređivačke politike RTS i RTV. Protiv ovog predloga su Republička radiodifuzna agencija (RRA), ali i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić. U stručnoj medijskoj javnosti postoji mišljenje da će se nakon tri godine budžetskog finansiranja teško vratiti na sistem pretplate ili drugi vid plaćanja.

    S druge strane, pojedini članovi radne grupe, koji rade na novom zakonu, smatraju da je najbolje rešenje da se pretplata za javni servis ne ukida, već da se njenog plaćanja oslobode korisnici energetskih socijalnih karata, što bi država nadomestila iz budžeta. Ukoliko bi se pretplata ukinula, postavlja se i pitanje šta će biti sa građanima koji poslednjih godina nisu plaćali ovu obavezu, imajući u vidu da je određen broj domaćinstava to redovno činio.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE