Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sudbina Jata: Nadamo se Etihadu

    Aktivnosti oko restrukturiranja nacionalne avio-kompanije i nabavke aviona privremeno su stopirane, jer država sve nade polaže u dogovor sa "Etihadom".

    Razgovori sa predstavnicima avio-kompanije iz Abu Dabija počinju u sredu, a srpsku delegaciju predvodi Mlađan Dinkić, ministar finansija.Dinkić je i u februaru najavljivao ovu mogućnost.

    Razgovaraćemo o mogućnosti strateškog partnerstva "Etihada" i "Jata", kaže za "Novosti" ministar Dinkić.

    ""Etihad" je jedna od najboljih avio-kompanija danas u svetu. Vlasnici su i "Air Berlin" i "Air Seychelles". Ponudićemo im da i "Jat" postane deo te alijanse, to jest da oni na bazi ulaganja u modernizaciju flote i obezbeđivanja novih aviona dobiju 49 odsto učešća u "Jatu" i upravljanje kompanijom. Tako bi "Jat" postao profitabilan u budućnosti".

    Međutim, Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, nije optimista i kaže da je "zabluda da će neka strana kompanija želeti strateško partnerstvo sa 'Jatom' u stanju u kakvom se on trenutno nalazi".

    "Etihad" je već pokazao zainteresovanost za saradnju sa "Jatom" u dugolinijskom saobraćaju. Naime, kada Srbija dobije kategoriju 1 američkih vazduhoplovnih vlasti, "Etihad" bi, iz Abu Dabija, preko Beograda, leteo direktno za SAD.

    "Jat" bi, s druge strane, trebalo da uvede liniju do Abu Dabija, a da se onda putnici "Etihadom" prevoze dalje na Istok, pre svega ka Australiji.

    Prema zaključku Vlade Srbije, do 1. juna u flotu "Jata", trebalo bi da stignu četiri "Airbusova" aviona i dva ATR. Takođe, uskoro bi trebalo da bude raspisan konkurs za dobrovoljni odlazak viška radnika iz kompanije, a otpremnina po godini staža je 300 evra. Ukoliko sa "Etihadom" bude dogovoreno strateško partnerstvo, verovatno će se taj plan promeniti.

     

    U 2011. godini Etihad je prevezao 8,3 miliona putnika. Ta firma je decembra 2011. godine objavila da je preuzela 29,21 odsto deonica Air Berlina – šestog po veličini avio-prevoznika u Evropi po broju putnika. Etihad ima i udeo i u kompanijama Er Saychelles, Er Lingus i Virgin Australija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE