Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić Dejanović: Uskladiti nivo aflatoksina sa standardom EU

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je evropski standard za dozvoljeni nivo aflatoksina od 0,05 mikrograma po litru mleka više nego koristan za Srbiju i njene građane i da je zato potrebno raditi na usklađivanju svih pravilnika sa tim limitom.

    "Dobro je kada su standardi EU rigorozni jer nas to tera da brže uradimo neki posao", rekla je Slavica Đukić Dejanović na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, podnoseći izveštaj o radu ministarstva od oktobra do decembra 2012. godine.

    Ona je navela da predstavnicima Evropske komisije nije bilo jasno šta se to na zakonodavnom planu dogodilo u Srbiji kada je reč o aflatoksinu i kako je moguće da nijedan zakon nije prekršen, a da je ipak bila afera aflatoksin.

    "Suština je bila u tome da smo jedan zakon koji se tiče koncentracije aflatoksina u mleku limitirali po evropskim standardima na 0,05 a drugi (pravilnik) koji se tiče limita za hranu stoke nismo prilagodili toj potrebi. Zapravo to je nešto što se nama može staviti na dušu, nama iz prethodnog (skupštinskog) saziva jer smo mi usvajali te zakone", kazala je Đukić Dejanović.

    Povodom predloga predsednika Odbora za zdravlje i porodicu Dušana Milisavljevića da Ministarstvo zdravlja preuzme nadležnost za kontrolu kompletne domaće i hrane iz uvoza, ministarka je kazala da je na početku svog mandata sugerisala da nadzor nad svom hranom bude u nadležnosti njenog ministarstva.

    "Ne bih htela da učestvujem u bici za to kome će pripasti neke ingerencije. Imala sam već u prvim sugestijama kad sam postala ministarka da vratim nadzor kompletne hrane našem ministarstvu. Ne osećam se manje odgovornom zbog svega što se dogodilo sa aflatoskinom. To je zajednička odgovornost svih nas koji funkcionišemo u ovom sistemu", kazala je Đukić Dejanović.

    Ministarka zdravlja je istakla da Srbija ima sjajne zavode za zdravlje i institute i da tim institucijama mora da se vrati ugled i da im država poveri posao bavljenja javnim zdravljem, uključujući i zdravljem hrane.

    Ona je navela da je Ministarstvu zdravlja poveren nadzor nad vodom, dijetetskim proizvodima, solju, aditivima i enzimskim proizvodima neživotinjskog porekla.

    Vlada Srbije je nedavno podigla nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku na 0,5 mikrograma po litru, a ministar poljoprivrede Goran Knežević je ranije kazao da će nivo dozvoljene količine aflatoksina u mleku biti vraćen na 0,05 mikrograma po litru kada se za to steknu uslovi i istakao da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE