Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VMA dobija jedinicu za moždani udar

    Na Vojnomedicinskoj akademiji će uskoto svečano biti otvorena jedinica za moždani udar, a pacijenti već mogu da se leče u ovom delu VMA, rekao je načelnik Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije Ranko Raičević.

    "Otvaranje jedinice za moždani udar na Odeljenju za neurologiju će doprineti ne samo u lečenju vojnih osiguranika, već svih osiguranika koji dolaze na Vojnomedicinsku akademiju", rekao je Raičević gostujući u Dnevniku RTS-a.

    On je najavio da će centar na VMA biti deo šire mreže koja će doprineti kvalitetnom lečenju moždanog udara, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu ili Vranju.

    "U opremanju jedinice za moždani udar mi nismo išli u kupovinu novih aparata, već smo izvršili preraspodelu postojeće aparature Klinike za anesteziologiju i Klinike za internu medicinu. Tehničku i logističku podršku su imali od strane naše logistike. Tako da smo mi sa minimalnim ulaganjem otvorili jedinicu, koja već radi iako još nije bilo zvaničnog otvaranja", rekao je Raičević.

    Prema njegovim rečima, moždani udar može da se leči, ako se pacijent koji ima simptome javi u roku od četiri i po sata od pojave prvih simptoma, a da je terapiju za lečenje najbolje davati u jedinicama za moždani udar.

    Raičević je rekao da jedinica na Vojnomedicinskoj akademiji ima karakteristike savremene jedinice za moždani udar, tako da VMA tehnički može da uđe u rang naprednih jedinica za moždani udar, koja može da radi napredne zahteve i operacije.

    Trenutne vremenske prilike, odnosno promene temperature, prema njegovim rečima, loše utiču pre svega na srčane bolesnike, koji su najviše izloženi riziku za dobijanje moždanog udara, jer oscilacije temperature utiču i na oscilacije krvnog pritiska.

    "Za zdrave je savet da vode zdrav način života, a svakako za bolesne da se uvek uzima terapija, a ne samo kad su ovakve vremenske prilike. Statistika govori da je moždani udar nešto što se ponavlja kod pacijenata. Svaki peti pacijent ponovo doživi udar nakon godinu dana, nakon dve godine svaki treći, a nakon treće svaki drugi", upozorio je Raičević.

    Moždani udar se, kako je objasnio, "pomerio ulevo" i iako i dalje jeste bolest zdravih ljudi, počeo je da pogađa i mlađe ljude, pre svega zbog nezdravog načina života i novih faktora rizika.

    "Novi faktori rizika su nažalost zloupotreba psihoaktivnih supstanci, pre svega kokaina. Onda pre svega, način života mlade generacije koja je pre svega vezana za kompjutere, bez kretanja, nema nekih zdravih stilova života to sve vodi ka stvaranju poremećaja koji vode ka moždanom udaru", zaključio je Raičević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE