Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Hibridni grejpfrut bez neželjenih interakcija sa lekovima

    Istraživači s Univerziteta Floride proizveli su hibridni grejpfrut sa vrlo niskim sadržajem jedinjenja odgovornih za tzv. "efekat soka grejfruta", odnosno neželjenu interakciju sa velikim brojem lekova.

    Više od 85 lekova može da stupi u takvu interakciju sa standardnim grejpfrutom, od kojih 43 uz moguće ozbiljne posledice po zdravlje, izveštava Reuters.

    Među takvim lekovima su i neke vrste statina, lekova protiv raka, medikamenata za srčane bolesti i antibiotika.

    Problem sa standardnim grejpfrutom leži u hemijskim jedinjenjima pod nazivom "furanokumarini", koja sprečavaju neke enzime u organizmu da razlože konzumirane lekove, tako da oni u većoj koncentraciji nego što je planirano dospevaju u krv, izazivajući efekat predoziranosti. To može čak da dovede do iznenadne smrti, otkazivanja bubrega ili respiratornog sistema.

    U novom hibridnom grejpfrutu, zasad poznatim pod šifrom UF914, dobijenom ukrštanjem pomela i crvenog grejpfruta, nivo furanokumarina je izuzetno nizak.

    Testiranja na kulturi ljudskih ćelija su pokazala da nova vrsta grejpfruta neće imati štetne efekte. Ostaje još da se novi grejpfrut testira direktno na ljudima.

    Komercijalna proizvodnja ovog grejpfruta, koji je veći, sočniji i manje gorak od standardnog, a uz to nema koštice, može da se očekuje za pet do sedam godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE