Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija u borbi protiv raka jajnika

    Svake godine u Srbiji od raka jajnika oboli 800 žena, a bitku sa bolešću izgubi 450. U svetu, na svaka tri minuta zbog raka jajnika ugasi se jedan život. Mart je mesec borbe protiv ove i ostalih malignih oboljenja.

    Tridesetogodišnja Zorica Velicki suočila se sa rakom jajnika već u 26. godini. Da je reč o teškoj bolesti, otkrio je tek treći ginekolog. Najvažniju bitku u početku je vodila uz podršku porodice i supruga. U međuvremenu suprug je odlučio da je ostavi.

    ''Otkrila sam tako što sam imala problema sa nadimanjem, opstipacijom-zatvorom, vrlo često, i bolovima u stomaku. Tada sam htela da ostanem u drugom stanju, nisam mogla i onda sam krenula na sva ta ispitivanja", kaže Zorica.

    Operisana u klinici Narodni front. Pošto su joj odstranili sve genitalno-reproduktivne organe, imala je terapiju zračenjem i šest ciklusa hemioterapije.

    ''Sada su moji rezultati potpuno dobri, tumor markeri miruju, nema recidiva bolesti, tako da je sve u redu. Ovo je četvrta godina moje borbe. Posle pet godina, smatraju da je bolest izlečena. Trenutno se super osećam, i to mi je najbitnije", kaže Zorica.

    "Tihi ubica" drugi je naziv za rak jajnika, jer ne postoji efikasan test otkrivanja ove bolesti. Kada se pojave simptomi poput nadimanja, otežanog mokrenja, grčeva u stomaku, zatvora ili krvarenja, bolest je već uznapredovala.

    Prim. dr Aleksandra Mladenović Mihailović, načelnik Ginekologije i akušerstva, KBC Zvezdara ukazuje na neophodnost stalne kontrole.

    "Ono na čemu mi insistiramo jeste kontrola jednom godišnje, koje kreću sa ginekološkim pregledom pa se nastavljaju na pregled vaginalnom sondom, abdominalnom sondom i daljim ispitivanjima", kaže dr Aleksandra Mladenović Mihailović.

    Doktor Petar Radlović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da mesečno u proseku operišu 10 do 15 pacijenata sa malignim tumorom jajnika.

    "Radi se o intervencijama koje podrazumevaju uklanjanje tumora, materice i svih tumorskih depozita koji postoje po trbuhu, s obzirom da se bolest širi", kaže Radlović.

    U svetu, rak jajnika godišnje se dijagnostikuje kod 250 hiljada žena, u samo 20 odsto slučajeva u ranoj fazi. Ipak, stručnjaci poručuju da, iako ga je teško otkriti – kada se to učini na vreme, izlečiv je u više od 80 odsto slučajeva.

    U Srbiji zbog toga svoju misiju uskoro započinje i Udruženje za borbu protiv raka jajnika. Cilj je da se progovori o bolesti i poveća nivo svesti o važnosti prevencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE