Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivrednici traže subvencionisano gorivo za prolećnu setvu

    Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas hitnu isplatu subvencija za prolećnu setvu, jer nakon velikih šteta koje je suša nanela proljoprivredi protekle godine, niskih prinosa i drastično smanjenih prihoda, poljoprivredni proizvođači nemaju novca za kupovinu goriva i semena za novi rod.

    U saopštenju te Asocijacije, ističe se da je u ovom momentu, proizvođačima potrebno hitno obezbediti subvencionisano gorivo i povoljne kredite, kao što je i definisano Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, da bi mogli da primene bar osnovne agrotehničke mere.

    "S obzirom da je gorivo jedan od najznačajnijih inputa svih vidova poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednicima je potrebno omogućiti kupovinu goriva po nižim cenama direktno na benzinskim stanicama, jer će se na taj način značajno umanjiti početno ulaganje u proizvodnju", navode iz tog udruženja.

    Oni su podsetili da je takav model subvencionisanja goriva bio primenjen prošle godine putem bonova za gorivo.

    Asocijacija ističe i da je potrebno je što hitnije realizovati meru definisanu Uredbom o raspodeli podsticaja, koja je vezana za davanje subvencionisanih kredita i na taj način poljoprivrednicima obezbediti sredstva za ulaganje u inpute, kako bi oni mogli da primene adekvatnu agrotehniku za prolećnu setvu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE