Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Babić: RFZO nije pred bankrotom

    Novi direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) prof. dr Momčilo Babić izjavio je da Fond nije pred bankrotom i najavio promene dosadašnjeg načina godišnjeg ugovaranja i plaćanja usluga Fonda zdravstvenim ustanovama.

    "Tvrdim da RFZO nije pred bankrotom. Isplatili smo  plate u zdravstvu. Neuplaćivanje doprinosa Fondu u nadležnosti je Ministarstva finansija koje jedino ima instrumente da poboljša naplatu", rekao je Babić u intervjuu "Politici".

    On je najavio da će ubuduće na sajtu Fonda javnosti biti na raspolaganju ažurirani podaci o svima koji ne izvršavaju obaveze prema Fondu, ističući da je cilj RFZO da svi građani Srbije budu osigurani i da će se to desiti u naredne četiri godine.

    Direktor RFZO je kao najbitniju novinu naveo drugačiji način ugovaranja i plaćanja usluga RFZO zdravstvenim ustanovama na godišnjem nivou. Njima se, kako je precizirao, više neće plaćati prema broju zaposlenih lekara, već prema broju pacijenata koji su se opredelili za te lekare.

    Najavio je i da će vrlo skoro biti napravljen nacionalni centar za transplantacije. Istakao je, takođe, da će se ubuduće novčano kažnjavati svako nepoštovanje liste čekanja za operaciju, kao i da će se praviti liste čekanja za svaki pregled na koji se čeka duže od 14 dana.

    Na pitanje da li ćemo ubuduće moći da biramo da li ćemo se lečiti u privatnoj ili državnoj ordinaciji, Babić je rekao da sa 260 evra, koliko se po stanovniku u Srbiji izdvaja za zdravstvo, nigde u svetu ne može da bude ostvareno puno prava iz zdravstvenog osiguranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE