Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Primena Zakona o javnim nabavkama od 1. aprila

    Novi Zakon o javnim nabavkama u Srbiji počeće da se primanjuje od 1. aprila i omogućiće uštede i smanjene korupcije i sukoba interesa u toj oblasti, ocenjeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

    Jedan od autora Zakona o javnim nabavkama Bojan Terzić je na seminaru o javnim nabavkama u organizaciji PKS i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kazao da se kroz novi zakon planira uspostavljanje elektronske platforme za javne nabavke uz organizovanje elektronskih aukcija i licitacija.

    Formiraće se i uprava koja će centralizovati javne nabavke na državnom nivou, kazao je on i dodao da će biti omogućeno centralizovanje javnih nabavki i na lokalnom nivou.

    Predviđena je mogućnost i da više lokalnih samouprava centralizuje javne nabavke, kazao je Terzić ističući da bi time mogao da se reši problem malih nabavki lokalnih vlasti.

    Terzić je kazao i da je prosečan broj ponuđača na javnim nabavkama u Srbiji u prvoj polovini 2012. godine bio 2,6.

    Direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone (Matteo) kazao je da je ta međunarodna finansijska institucija blisko sarađivala sa Vladom Srbije na razvoju propisa u oblasti javnih nabavki i usvajanju novog zakona.

    Patrone je podsetio i da je krajem 2012. godine EBRD potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije za primenu najboljih praksi u oblasti javnih nabavki.

    Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kazao je da su Komora i EBRD organizovale seminar o javnim nabavkama u EBRD projektima da bi se unapredili kapaciteti domaćih institucija i preduzeća u toj oblasti.

    Javne nabavke u Srbiji godišnje su vredne oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) odnosno oko tri milijarde evra, a postoji sumnja da se svaka peta javna nabavka sprovede nezakonito.

    Procenjuje se da u Srbiji ima oko 12.000 naručilaca u javnim nabavkama i 80.000 ponuđača.

    Prema podacima iz projekta EU za jačanja javnih nabavki u Srbiji prosečan broj ponuđača na tenderima u stalnom je padu, a procenat ugovora sklopljenih na osnovu samo jedne ponude beleži rast, tako da je 2003. bilo sedam ponuđača po tenderu i 14 odsto ugovora sa jednom ponudom, a 2011. godine 3,2 ponuđača po tenderu i 40 odsto ugovora sa jednom ponudom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE