Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako živeti i bez mleka?

    Na testovima intolerancije na hranu skoro svaki rezultat pokaže da ljudi ne podnose mleko. Ovo nije namirnica namenjena ljudskoj ishrani. Znate li još neku životinju u prirodi koja, pošto je prestala sa rastom, pije mleko i to od druge životinje? To rade samo ljudi, baš kao i što šta drugo besmisleno.

    Doktorka Ana Gifing je specijalista antiejdž medicine koja se celu karijeru bavi pravilnom ishranom i mnogima je pomogla da reše zdravstvene probleme. Po njenim rečima 1984.godine kod nas se učilo da se deci starijoj od tri godine ne daje kravlje mleko. Danas je i to promenjeno – preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca smeju da piju kravlje mleko samo do prve godine jer je zabeležen porast različitih metaboličkih poremećaja.

    Samo se u kontekstu „koristi“ koje nam donosi konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda nemojte pitati: „A, kako ćemo da uzimamo kalcijum?“, jer je suvi list peršuna više puta bogatiji kalcijumom (100ml mleka sadrži 106-114 miligrama kalcijuma, dok ga u suvom listu peršuna ima čak 1470!). I, tu postoji još jedan problem – kalcijum iz mleka ljudski organizam ne može da koristi.

    Doktor Kembel sa Kornel univerziteta navodi da je „neprirodno piti kravlje mleko“. Azijati, Afrikanci, ljudi južne Evrope i Latinoamerikanci imaju problema sa varenjem laktoze. Nešto je lakše vare stanovnici severne Evrope. Kada rastemo, priroda se postarala da u organizmu imamo enzime koji pomažu u varenju mleka. Kada prestanemo sa rastom, nemamo više ovih enzima ili ih ima mnogo manje jer priroda kaže: „Sada vam mleko ne treba!“. Dr. Kembel ističe činjenicu koje smo i sami svesni, ali je ignorišemo – bebe treba da piju mleko žene, tele treba da pije kravlje. Mi smo jedina životinjska vrsta na Zemlji koja pije mleko od druge životinje i to kada prestane sa rastom. Kakva nelogičnost.

    Šta nam to radi kravlje mleko?

    Ako imate problema sa varenjem, nadimanjem stomaka, dijarejom ili masnim naslagama, možete okriviti konzumiranje mleka. Kada popijete mleko, vaše telo nema „načina“ da ga svari, jer nema enzima, i skladišti ga i, eto viška kilograma.

    Proteini životinjskog porekla u našem organizmu prave kiselu sredinu. Da bi se neutralizovala, telo može da troši kalcijum iz kostiju. Tako se u kasnijim godinama mogu pojaviti simptomi osteoporoze.

    Predrasuda da nam je kravlje mleko značajan izvor kalcijuma (za mnoge jedini izvor), je samo predrasuda koja nema veze sa činjenicama. Ljudskom organizmu je potreban kalcijum za kosti, ali drugačije forme nego što je u mleku. Toliko je namirnica koje su nekoliko puta bogatije kalcijumom – peršun, suve smoskve, susam, leblebije…

    Mlekom unosite hormone životinje čije je mleko i to dovodi do bolesti i često, veoma često do gojaznosti. Stvara se hormonalni disbalans.

    Kiselo mleko i sir su, po rečima doktorke Gifing i pravilima hrono-ishrane, dozvoljeni. Imaju blagotovorno dejstvo na organizam zbog „dobrih“ bakterija, ali ne zaboravite su ovo mlečni proizvodi koji u sebi imaju mlečne masti i belančevine.

    U svakom slučaju i kada god imate nedoumice po pitanju ishrane i načina života, uvek se obratite prirodi i njenim nepogrešivim pravilima i uradićete dobro svom telu.
    M.P.

    Pročitajte i ovo:




    Super hrana koja se uspešno bori protiv kijavice i gripa




    Da li ćete danas popiti čašu mleka?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE