Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Operacije u KBC „Bežanijska kosa“ od srede?

    Sanitarna inspekcija u ponedeljak je uzela poslednji, treći, bris iz pet sala u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“ i čim rezultati budu poznati, ponovo će početi operacije. Dr Vladimir Kovčin, direktor ove zdravstvene ustanove, smatra da bi prvi pacijent mogao ući u salu već u sredu.

    Operacioni blok, star 37 godina, konačno je poslednjih meseci dočekao osveženje, ali u ovoj bolnici se ne zavaravaju da je u pitanju bilo renoviranje. Pre se može reći da su sale „malo sređene“.

    – Kada se u neki prostor tako dugo ne ulaže, onda se prilikom prvih radova pokažu mnogi nedostaci, i to se i ovde dogodilo – priča direktor. – Pootpadale su pločice u sali, spušteni plafoni su bili u tako lošem stanju da smo morali sve da očistimo i da postavimo nove. Izmestili smo ormariće iz kojih je curila voda. Naši majstori su zamenili oko 1.700 metara novih kablova i tu smo uštedeli oko 25.000 evra, jer bismo toliko platili da smo angažovali neku firmu da to uradi. Grad nam je dao 30 odsto sredstava, a ostatak smo finansirali sami. Mi smo jedna od retkih zdravstvenih ustanova koje ništa ne duguje dobavljačima, ali vidimo da se to možda i ne isplati, jer onima koji ne troše racionalno otpisuju dugovanja.

    Dr Kovčin napominje da pet sala odavno nije dovoljno da svi pacijenti dobiju zdravstvenu negu na vreme, ali da se trenutno bolje ne može. U ovoj ustanovi se godišnje uradi više od 6.000 operacija.

    – Rešenje bi bila izgradnja novog operacionog bloka i mi smo na korak da to uradimo, ali imamo veliki problem – objašnjava direktor. – U zgradu od oko 900 kvadrata u našem dvorištu bi trebalo da preselimo kuhinju, a da na mestu stare na trećem spratu napravimo bar tri nove sale. Ovaj objekat izgrađen je još pre deset godina, a firma iz Paraćina koja je potpisala ugovor da se radovi izvedu po principu „ključ u ruke“ nikada nije završila posao do kraja. Taj objekat još nije u funkciji, iako je čak i najkvalitetnija oprema kupljena.

    Firma „Energoprojekt“ procenila je da je potrebno još oko 200.000 evra da se završi započeta kuhinja. Nedostaje „topla veza“ ispod zemlje, nije rešena drenaža objekta, trpezarija nije završena, plinska instalacija je stigla samo do zgrade, a ne i unutra…

    Nedostaje prostor, ali i ljudi

    – Osim što nemamo dovoljno prostora, fale nam i ljudi – kaže dr Kovčin. – Nemamo dovoljno anesteziologa da bismo organizovali rad u dve smene, a izračunali smo da će nam u narednih pet godina čak 28 specijalista otići u penziju! Obraćali smo se svima, ali se plašim da kasnimo pet godina i da smo već morali da pošaljemo ljude na specijalizacije za određene oblasti, da bi mogli da naslede kolege.

    U kuhinji umesto hrane – kartoni

    Umesto obroka za pacijente i zaposlene u modernoj kuhinji koja još nije „stigla“ do upotrebne dozvole, stoje istorije bolesti. Kartoni su poslagani na policama za šerpe i po podu. Inače, u objektu već godinama stoji kompletna oprema za kuhinju, veoma vredni šporeti, mini-pekare i ostali aparati. Bilo je planirano da se u njoj svakog dana skuva oko 3.000 obroka. Do sada, nažalost, nije skuvan nijedan ručak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE