Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Google pristao na plaćanje francuskim štampanim medijima

    Najkorišćeniji pretraživač na Internetu „Google“ postigao je sporazum kojim je rešio spor sa francuskim novinskim veb-sajtovima, i prema njemu će „Google“ osnovati fond od 69 miliona evra kojim će „starim medijima“ pomoći da se prilagode digitalnom dobu razvijajući njihove on-lajn projekte.

    „Francuska je ponosna što je postigla ovaj sporazum sa Google-om, prvim takve vrste u svetu“, saopštila je ne Twitteru kancelarija francuskog predsednika nakon što su Fransoa Oland i šef Google-a Erik Šmit sklopili sporazum, preneo je AFP.

    >>>>Google ne mora da plati za autorska prava

    Iz Olandove kancelarije je rečeno da će Google ustanoviti fond od 60 miliona evra na ime pomoći francuskim medijima da razviju svoje on-lajn projekte. Taj fond, dodaje se u saopštenju „pomoći će tranziciju štampe u digitalnu formu“.

    Šmit je na svom Google blogu napisao „Jaka novinska industrija je značajna za Google i naše partnere, kao i za slobodno društvo“.

    Spor sa Google-om nastao je jer su francuski novinski vebsajtovi bili nezadovoljni zbog toga što Google ostvaruje velike prihode od reklama na stranicama preko kojih korisnici tragaju za određenim medijskim sadržajima.

    Istovremeno, štampana izdanja beleže sve manje prihoda od reklama, dok čitaoci internet izdanja odbijaju da plate za pristup njihovim stranicama, pošto veliki deo sadržaja mogu da nadu besplatno na svetskoj mreži.

    Šmit je rekao da će „Google produbiti partnerstvo sa francuskim izdavačima pomažući im da povećaju svoje onlajn prihode koristeći našu oglašavačku tehnologiju“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE