Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuska plaća EDF-u 4.9 milijardi evra

    Francuska vlada je pristala da isplati državnoj elektroenergetskoj kompaniji EDF 4,9 milijardi evra na ime otkupa zelene energije po posticajnim tarifama I subvencionisane cene struje za socijalno ugroženu kategoriju stanovništva.

    Wall Street Journal navodi da je EDF uprkos ovim olakšicama i dalje pod osetnim pritiskom regulisanih tarifa za domaće potrošače električne energije i rasta troškova zbog namere vlade da zatvori neke od njenih nuklearki.

    Vlada Francuske je 2003. godine uvela specijalni porez na račune za električnu energiju iz koga je finansirala gubitke koje su EDF-u stvarala pomenuta dva „odliva“. Međutim, od 2007. godine prihod od tog doprinosa nije pratio rastuće izdatke za socijalnu kategoriju, kao i stanovnike francuskih ostrva u Pacifiku i Atlantiku, kojima su bile garantovane iste cene električne energije kao i njihovim „kontinentalnim“ zemljacima. Zbog toga je EDF zahtevao od vlade da pokrije manjak od 4,9 milijardi evra povećanjem cena električne energije.

    Vlada u Parizu je konačno prihvatila argumentaciju EDF-a i pristala da u ratama pokrije taj gubitak kroz gradualno uvećanje specijalnog poreza na račune za struju, počev od dodatna tri evra na megavat-čas, retroaktivno od januara ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE