Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pecivo poskupljuje do 15 odsto?

    Cene specijalnih vrsta hleba i peciva mogle bi da budu veće između 10 i 15 procenata zbog poskupljenja struje i gasa.

    Dok se cena osnovne vrste hleba „sava“ neće biti menjana, izjavio je za direktor zadruge „Mrkšićevi salaši“ Vojislav Mrkšić.

    Poskupljenja struje i gasa uticaće i na povećanje troškova proizvodnje u pekarskoj industriji što će, svakako, uticati i na cene finalnih proizvoda, rekao je direktor zadruge koja se bavi proizvodnjom hleba i peciva, mesa i mesnih preradjevina.

    Kako je objasnio, poskupljenje goriva povećava cenu transporta dok neke mašine rade na gas, a neke na struju pa poskupljenje energentata direktno povećava troškove proizvodnje u pekarskoj indsutriji.

    Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je za Tanjug da se pregovara sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine da se od februara iz Robnih rezerevi prodaje na berzi 5.000 tona pšenice nedeljno po ceni izmedju 23 i 25 dinara po kilogramu. To je 10 odsto niže od tržišne ponude, a cena brašna ostaće na sadašnjem nivou, istakao je on.

    Prema Pralici, količine pšenice iz Robnih rezervi podmiriće potrebe pekarske industrije i smirice pritiske na cene čak i kada poskupi struje i gas.

    Šef odseka za cene u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Mladen Radović, rekao je ranije Tanjugu da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu osnovne vrste hleba „sava“ ostaje na snazi, što znači da će maksimalna cena ovog hleba i dalje biti 48,5 dinara.

    „Hleb će biti jedan od artikala koji će se naći u okviru socijalne korpe, na čijoj pripremi radi Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija“, ukazao je Radović.

    On je istakao da će se u slučaju ozbiljnijeg poremećaja na tržištu, intervenisati pšenicom iz robnih rezervi, koje na zalihama ima dovoljno za stabilizaciju tržišta.

    Od februara gas za domaćinstva biće skuplji za oko devet odsto dok je za industriju već poskupeo od 15. januara za oko 10 odsto. Od sledećeg meseca najavljuje se i poskupljenje struje izmedju 10 i 12 odsto, a u pojedinim gradovima razmatraju se i nove cene grejanja.

    U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunkicija ne očekuje drastično poskupljenje hrane, posle najavljenog poskupljenja struje i gasa i mišljenja su da će, ukoliko trgovci podignu cene, opasti promet u trgovinama.

    Kupovna moć stanovništva je tako mala, da će pasti promet u prodavnicama, tamo gde trgovci budu povećali cene proizvoda i to je jedan od razloga zašto cene neće drastično rasti, smatraju u resornom ministarstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE