Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta sve poskupljuje od februara

    Još nismo „zalečili“ ni januarska poskupljenja, očekuje nas novi udar na novčanike i tokom sledećeg meseca, pišu Novosti.

    Istina, kada je reč o hrani, promenu cena najavili su za februar tek pojedini proizvođači, ali na poskupljenje energenata – struje i gasa koje nas čeka već za desetak dana, nijedna fabrika hrane neće ostati „imuna“. Veći trošak za energente sigurno će „ugraditi“ u svoje cenovnike narednih mesec dana.

    Gas će od 1. februara biti skuplji za 10 odsto, a potom se očekuje i rast cene struje do 12 procenata, s tim što će potrošači plaćati duplo skuplje noćne kilovate. Ovih dana rastu cene nekih uvoznih šampona, kupki, sapuna, ali i džemova pojedinih proizvođača, instant supa, konditora od dva do 12 odsto.

    Cigarete od sledećeg ponedeljka poskupljuju za 10 dinara po paklici, jer se iznosi akcize usklađuju sa indeksom potrošačkih cena za 2012. godinu. Tako će od 28. januara najpre poskupeti cigarete kompanije „Philip Morris“, a potom ih prate ostale duvanske kuće. Tako će kutija „marlbora“ i tvrdog i mekog pakovanja, nakon poskupljenja od 10 dinara koštati po 220 dinara, „filip morisa“ zavisno od pakovanja 180 do 190, a „drine“ od 140 do 150 dinara. Meko pakovanje „bond strita“ koštaće 140, a tvrdo 150 dinara.

    Do kraja ovog meseca zbog akciza očekuju se i više cene alkoholnih pića do osam odsto. Neka pića su već poskupela, pa tako litar uvoznog likera „pelinkovac“ umesto 705 sada košta 756, dok 0,75 litara italijanskog „kabernea“ sada staje 1.016 dinara, dok je stara cena iznosila 908 dinara.

    „Sledećeg meseca, za dva do tri odsto poskupeće med jednog dobavljača, a poređenja radi u našim marketima, med nude između 10 i 12 proizvođača,“ kažu trgovci. „Takođe, za isti postotak očekuje se skok cena nekih konzervi ribe, zatim slatkiša, napolitanki i čajnog peciva privatne robne marke do pet odsto. Za osam odsto od sledećeg meseca biće skuplji i uvozni kakao krem, čija će cena tako za petinu biti veća od istih proizvoda na domaćem tržištu.“

    Na spisku viših cena su i sijalice manje poznatih proizvođača. One će biti skuplje za sedam procenata, ali i sa tim povećanjem cene će opet biti konkurentnije od istih brendiranih proizvoda. Izvesno je da ćemo sledećeg meseca u trgovinama više plaćati i jaja, prerađevine od voća i povrća, ali i neke namirnice privatnih marki poput pojedinih prerađevina od mleka i mesa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE