Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: Pet banaka zainteresovano za Razvojnu banku

    Prošlog meseca Branko Popović, savetnik ministra finansija i privrede za bankarski sistem, najavio je da je za preuzimanje dela imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine već zainteresovano nekoliko velikih banaka, a današnji Blic saznaje da su u pitanju pet banaka – Societe General, UniCredit, Sberbanka, Credi Agricol i AIK.

    Iako je prvobitno bila zainteresovana, Erste banka odustaje od RBV. Naime, austrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresovanosti za kupovinu Hypo Alpe-Adrija banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade. „Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu s depozitima biti ponuđene i filijale Razvojne banke, odustali smo do ponude,“ kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odobra Erste banke.

    Pet banaka trenutno analizira izveštaje o poslovanju RBV. Uporedo sa ovim procesom traje i formiranje Razvojnog fonda Vojvodine. I za Privrednu banku Beograd u toku je proces promene vlasničke strukture. Jedan od modela je pripajanje nekoj od postojećih banaka ili preuzimanje od neke nove finansijske institucije.

    „Strane investicije su poželjne i sa istoka i sa zapada. Najvažnije je da pronađemo respektabilnog partnera koji će preuzeti odgovornost i koji će banku razvijati,“ kaže Branko Popović, savetnik za bankarstvo u Ministarstvu finansija i privrede.

    S najavljenim investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju stiže i najveća banka u Persijskom zalivu – Ferst golf banka, koja je u sastavu Royal grupe. Ona je zainteresovana za grinfild investiciju i neće kupiti neku od postojećih banaka, već bi trebalo da osnuje potpuno novu banku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE