Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe spasavaju i donatorke mleka

    Majke u Srbiji i danas doje tuđu decu. Samo prošle godine Banka humanog mleka na Institutu za neonatologiju prikupila je 4.472 litra mleka, što je hranilo 834 prevremeno rođenih beba. Ova količina, međutim, dovoljna je samo za trećinu potreba koje ima ova ustanova.

    Mleko koje doniraju majke sadrži dosta imunoloških faktora koji su značajni za sazrevanje svih organa i imuniteta. Zbog toga je od izuzetnog značaja da deca koja se rode sa svega nekoliko stotina grama tako hrane. Inače, u Srbiji se godišnje prevremeno rodi deset odsto dece.

    – Naši mali pacijenti dobijaju donirano mleko onda kada im je najpotrebnije, kao lek i kao hrana – kaže Marina Dimeski, glavna sestra Banke humanog mleka. – Trenutno zbog praznika i nestašice distribuiramo bebama po obroku 60 mililitara, a u regularnim uslovima ta količina ide i do 100 mililitara. Ukoliko postoji potreba, ponekad mleko šaljemo i bebama koje leže u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

    Banka postoji od 2010. godine po principima evropske Asocijacije banaka mleka. Kako nam je rekla sestra Dimeski, oni posećuju sva beogradska porodilišta osim Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, i traže moguće donore.

    – Prvo posećujemo majke čija deca leže kod nas, jer su one fizički odvojene od beba – objašnjava Dimeski. – Ima i potpuno anonimnih osoba, koje žele da pomognu i doniraju višak mleka, koji bi inače bacili ili nepotrebno skladištili. Dajemo im uputstva, uzimamo uzorak krvi i mleka da se ispitaju i tek ukoliko je sve u redu može da bude donor. Onda mi donosimo svu opremu, pumpice i kontejnere za prikupljanje mleka. Naša služba dolazi kod majke kući i skuplja flašice sa doniranim mlekom. Imamo dostavno vozilo u kojem se nalazi zamrzivač, tako da se hladni lanac ne prekida. Od mamine kuće, pa do bebe, mleko je na sigurnom.

    Najviše mleka doniraju majke čije bebe leže na Institutu za neonatologiju. Anonimne donorke, čije su bebe zdrave, prošle godine prikupile su 1.021 litar mleka. Za njihovu humanost uvek je potrebna podrška i saradnja ukućana, a mleko uglavnom daju žene iz Beograda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE