Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da sklopite posao poput Vorena Bafeta?

    Resursi malih preduzeća u velikoj većini slučajeva uglavnom su ograničeni pa je svaka odluka ključna.

    Mali predzetnici moraju da znaju kada da iskoriste priliku koja im se pruža, kao i kada je neka mogućnost naprosto isuviše dobra da bi bila istinita. Prilikom takvih nedoumica ko bi drugi znao bolji odgovor od Vorena Bafeta, svetski poznatog biznismena. U svojoj knjizi ‘Kako sklopiti posao poput Vorena Bafeta’ Tom Sirsi i Henri Devris istražili su na koji način je Bafet donosio odluke prilikom sklapanja poslova, kao i šta sve uzima u obzir prilikom donošenja istih. 

    „Bafet je poznat po tome da sklapa izuzetno vredne poslove, a da pritom raspolaže sa jako malo informacija koje se svode na nekoliko stranica poslovnih planova i finansijskih izveštaja koje su kompanije dužne da podnesu na uvid javnosti“, pišu autori u svojoj knjizi. Smatraju kako bi poslovni lideri moglida iskoriste skup načela i efektivne strategije kojima se Bafet koristi kod sklapanja poslova kako bi ostvarili rast u svom biznisu te doneli prave i ispravne odluke. Navode četiri osnovna načina kako slediti Bafetova načela kojima se vodiprilikom donošenja važnih odluka i sklapanja poslova.

    1. Morate znate sve o finansijskom stanju svog partnera

    Ako želite da znate koje će vam beneficije doneti sklapanje posla aa određenim poslovnim partnerom, morate tačno znati s kim imate posla. To znači da morate biti upoznati sa finansijskim stanjem svog partnera, kako zarađuje novac, ali i kako ga troši. Te ‘brojke’ su ključne prilikom pregovora o sklapanju poslova, navode autori u svojoj knjizi. Upozoravaju kako vlasnici preduzeća moraju biti oprezni prilikom ovakvih istraživanja. Naime, ako je nešto opšte prihvaćeno kao dobro, to ne mora da znači da će biti dobro i za samu kompaniju, navode. „Nemojte se previše oslanjati na tuđa mišljenja i široko prihvaćene vrednosti, već napravite svoja istraživanja i uporedite to sa zahtevima sopstvene kompanije“, savetuju.

    2. O novcu raspravljajte od početka

    Može biti pomalo neugodno raspravljati o novcu na samom početku pregovora, kada tek upoznajete svog partnera. Ipak, to je neizbežno ako želite da znate s kim imate posla, kao i da partneru date do znanja šta od njega očekujete.

    U svojoj knjizi ‘Eseji Vorena Bafeta’ ovaj biznismen piše kako poslovni partneri na samom početku pregovora o sklapanju poslova moraju da znaju na čemu su kako ne bi uzalud trošili svoje i tuđe vreme na nešto što nema smisla.

    3. Koristite raspone za kvalifikaciju i diskvalifikaciju

    Kada govorite o novcu raspravite o rasponu cena, strukturi troškova, prinosima i performansama kako bi obe strane u poslovnom odnosu znale najniže i najviše vrednosti koje je ona druga strana spremna da prihvati, savetuju Sirsi i Devris u svojoj knjizi.

    4. Nemojte pregovarati dok nije vreme za to

    Prilikom sklapanja posla svaka tačka mora se detaljno raspraviti. Nemojte se najedanput ‘hvatati u koštac’ sa celim poslom i nikad nemojte započinjati pregovore pre nego što vam sve bude sasvim jasno, navode autori u knjizi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE