Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Žene hirurzi se i dalje bore sa predrasudama

    Monopol u hirurgiji dugo su držali muškarci. Bilo je čak nezamislivo, posebno na Balkanu, da se žena bavi hirurgijom. Danas u Srbiji ima oko 80 žena hirurga i tvrde da su stručnije od velikog broja muških kolega.

    U Srbiji na 15 hirurga muškaraca dolazi jedna žena hirurg. Još davno su hirurzi Vera Đaja i Slavica Malenić stručnošću bile uzor i utirale put generacijama žena hirurga na Balkanu. Ipak žene hirurzi ni danas u Srbiji nemaju jednak tretman kao muškarci, uprkos dobrim rezultatima.

    „Često nepriznavanje okoline da je žena sposobna da ostvari iste rezultate ili bolje, upravo moramo da radimo mnogo više da budemo jednaki ili mnogo bolji, da prođemo duži put kroz više godina , sa više napora da bi zauzele mesto koje nam pripada“ rekla je u emisiji TV B92 „Puls nacije“ Olivera Kosovac, specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije .

    Predrasude su jake i kod pacijenata iako su žene hirurzi, kako kažu, opreznije, strpljivije i saosećajnije prema pacijentima od muških kolega.

    „Kada dođu na taj prvi pregled, kad kažemo da treba da se operišu, onda ide pitanje ‘A ko će da me operise? Vi?’ Čak kad i nekad operišete na hitnoj službi on traži doktora dok ne shvati ko ga je operisao“, kaže Slađana Anđelković, specijalista ortopedske hirurgije

    I ove mlade žene završile su studije medicine sa visokim prosekom, a ljubav im je hirurgija.

    „Neurohirurgija je za mene više od posla i to je momenat kada ja mogu da pomognem nekome da se ne oseti ni nemoćan, ni ugrožen, niti da izgubi nekog svog, to su momenti i stvari koje se ne mogu opisati rečima, to je nesto najvrednije, to je zivot i viže od života“, kaže Bojana Rankov Petrović, koja volontira 3 godine.

    A koliko volontiranja, strpljenja i godina treba da bi se u Srbiji dočekala željena specijalizacija iz hirurgije?

    Bojana Živković (28) volontira 2 godine i čeka na posao i specijalizaciju:

    „Prvo morate da dobijete posao. Ne postoje volonterske specijalizacije više. Prvo posao,onda dve godine rada kao klinički lekar, a potom tek može specijalizacija da počne“.

    Ali na posao u Srbiji mogu čekati i deceniju, garancija nema. I dve godine staža bi trebalo ukinuti, smatraju njihove starije koleginice, baš kao sto bi se morao ukinuti i besplatan rad mladih lekara što ne postoji nigde osim u Srbiji.

    „Zašto ta deca moraju da rade besplatno? Zašto se ne ukinu upravni odbori. Nemojte da plaćate upravne odbore oni su ionako direktori imaju pozicije imaju dobre plate dajte deci, na birou ima valjda preko dve hiljade nezaposlenih lekara. Verujte mi koliko smo bolesna nacija za svakog bi trebalo da se nađe posao. Volonterske specijalizacije su unele malo haosa svojevremano zato što u ovoj zemlji izgleda niko ništa ne planira. Niko ne zna tačno koliko lekara treba oftalmomloga koliko ORL specijalista koliko lekara opšte prakse. Naša medicina, sistem zdravstva u Srbiji zahteva apsolutno radikalne promene“, kaže Danica Grujičić, neurohirurg.

    Žene hirurzi upozoravaju da u Srbiji još uvek muškarci imaju prednost u zapošljavanju i dobijanju specijalizacije na hirurgiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE