Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbeći cenovni šok kada struja skoči za 60 odsto

    Veliki industrijski potrošači struje apeluju na Elektroprivredu Srbije(EPS) da povećanje cene struje za 60 odsto uvodi postepeno, da bi se izbegao cenovni šok i traže prelazni period od šest meseci u kojem bi se potpuno stvorili uslovi za početak liberalizacije elektroenergetskog tržišta od 1. januara, saopštila je Privredna komora Srbije.

    „Najavljeno jednokratno povećanje cene električne energije od 60 odsto direktno će doprineti naglom i visokom rastu troškova proizvodnje“, ocenjeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije kvalifikovanih kupaca struje na visokom naponu, odnosno najvećih industrijskih potrošača električne energije u Srbiji.

    Na sastanku je izneta zabrinutost da će povećanje cene struje od 60 odsto dovesti do smanjenja proizvodnje.

    Zakonom o energetici predviđeno je da od 1. januara 2013. počne liberalizacija elektroenergetskog tržišta u Srbiji, što za najveće industrijske potrošače struje znači da električnu energiju mogu kupiti ne samo od EPS, već i od bilo kog ovlašćenog trgovca, po cenama koje se slobodno formiraju.

    Prema obaveštenju koje su industrijski proizvođači dobili, buduća ponuđena cena bila bi za oko 60 odsto viša u odnosu na dosadašnju prosečnu cenu električne energije, stoji u saopštenju. Takođe, najavljeno je i povećanje cena korišćenja mreže za prenos struje za oko 37 odsto.

    Veliki industrijski potrošači struje apelovali su na EPS da postepeno povećava cenu, radi ublažavanja posledica cenovnog šoka. Potrebno je da period prilagođavanja traje najmanje tri meseca, a u prvoj fazi povećanje ne bi smelo da bude veće od 25-30 odsto, smatraju potrošači.

    Potrebno je da se cena struje poveća na odgovoran način, koji neće dovesti do dramatičnih posledica, već će ostaviti vremena pogođenim industrijama da se postepeno prilagode u najmanje tri naredne godine, uz jasan način formiranja i usklađivanja cene, zaključuje se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE