Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Uvoz mesa osam puta veći od izvoza

    Uvoz mesa u BiH je, u prvih 11 meseci ove godine, bio gotovo osam puta veći od izvoza, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U tom periodu uvezeno je mesa u vrednosti 143 miliona maraka, a izvezeno svega 18 miliona KM.

    – U ovom periodu ukupno je uvezena 38.691 tona mesa, a najviše su se uvozile govedina, junetina, piletina. Iz BiH su izvezene 4.852 tone mesa i uglavnom se radilo o mesu peradi – rekao je „Glasu Srpske“ načelnik Odeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

    Prema njegovim rečima, meso se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Nemačke, Holandije, Slovenije i Italije, dok je BiH najviše mesa izvezla u Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

    Količina uvezenog mesa znatno je povećana u odnosu na prošlu godinu.

    – U BiH su tokom prošle godine uvezene 35.722 tone mesa, ukupne vrednosti 130 miliona KM – kazao je Kovačević.

    Kada je reč o živim životinjama, tokom ove godine uvezeno je 26.205 tona, u vrednosti 90 miliona KM, dok je izvezeno svega 1.070 tona, ukupne vrednosti pet miliona KM.

    – Najviše se uvozilo goveda i svinja, i to iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Poljske, dok se najviše izvozilo peradi i goveda, i to u Crnu Goru, Srbiju i Liban – rekao je Kovačević.

    Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac istakao je da je ukidanje carina na uvoz doprinelo uvozu velikih količina mesa.

    – Osim toga, zemlje iz kojih se izvozi meso daju subvencije za izvoz, pa je jasno zašto se toliko uvozi. Kada im je subvencionisan izvoz mesa, onda uvoznici ovde mogu meso da prodaju po nižim cenama, što uništava domaću proizvodnju – naglasio je Usorac.

    Istakao je da su domaći proizvođači ove godine tražili da se ponovo uvedu carine na uvoz mesa.

    – Iz tih carina možemo da finansiramo domaću proizvodnju, jer će domaćeg mesa biti sve manje ako se ovako nastavi. Zbog sve većeg uvoza mesa domaći stočari prestaju da uzgajaju stoku, a domaće meso je, sigurno, mnogo kvalitetnije od uvoznog – kazao je Usorac.

    Da bi se obavila carinska procedura uvoza mesa u BiH, pored neophodne dokumentacije, uvoznik mora da ima i uverenje veterinarske inspekcije i uverenje o kvalitetu koje izdaje fitosanitarna inspekcija. Bez ovih dokumenata se ne može obaviti carinska procedura uvoza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE