Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija na korak od bankrota

  Srbija se, malo-pomalo, još jednom našla na korak od bankrota, a dugovi su toliko narasli da će nas u 2013. samo kamate dnevno koštati dva miliona evra, piše Blic.

  Koliki je to trošak najbolje pokazuje računica da za jedan dan finansiranja kamate možemo da izgradimo bolnicu, a za dva dana bismo mogli da napravimo školu.

  Ilustrativan primer je izgradnja kardiohirurške klinike u Nišu, koja je državu koštala 1,7 miliona evra, dok je nova Osnovna škola „Dragan Lukić“ u Beogradu koštala oko 3,5 miliona.

  Ipak, pitanje je koliko će Srbija u 2013. imati prostora za takva ulaganja jer će samo za kamate spiskati 750 miliona evra, dok treba misliti i na vraćanje glavnice od 4,5 milijardi. Ekonomisti upozoravaju da mora da se kaže stop zaduživanju, inače će Srbija bankrotirati.

  „I bankrot će doći sigurno, samo ne znamo tačno kada. Na to jasno ukazuje stagnantan rast proizvodnje, koji godinama traje, i ubrzano zaduživanje države,“ smatra ekonomista Miroslav Prokopijević.

  Uz to, dodaje on, poslednji put smo se zadužili po kamati iznad pet odsto, koliko se zadužuju i zemlje u velikim finansijskim problemima poput Italije i Španije. „Rizik od bankrota postoji jer se od 2009. javni dug u odnosu na proizvodnju udvostručio. To može da se izbegne ako država ispuni plan i zadrži deficit na planiranih 3,6 odsto. Plan je da 2013. bude poslednja godina rasta javnog duga, a da od 2014. polako smanjujemo zaduženost ,“ objašnjava Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

  Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomske studije
  , kaže za Blic da nas sada od „grčkog scenarija deli još nekoliko koraka“. Krenućemo, kako kaže, u tom pravcu ako država ne uspe da zadrži kurs i inflaciju u planiranim okvirima.

  „Za 2013. ključno je da li će se nastaviti rast javnog duga, što Vlada ne planira, ali svi drugi očekuju. Ako se to dogodi, biće potrebno dodatno smanjenje javne potrošnje ili povećanje poreza, a moguće i jedno i drugo. Pa ako to oduži recesiju, onda će održivost javnih finansija u Srbiji zaista biti dovedena u pitanje,“ tvrdi Gligorov.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE