Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manje isporuke šampanjca u tekućoj godini

  Posle dvogodišnjeg rasta, francuski proizvođači šampanjca će u 2012. isporučiti devet miliona boca ili tri odsto ovog pića manje nego u 2011.

  Uprkos tome, zahvaljujući naklonosti ka skupljim vrstama šampanjca na izvoznim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države, Japan i Narodna Republika Kina, prihod na ovom sektoru će stagnirati ili čak premašiti prošlogodišnji od 4,1 milijarde evra, izvestila je novinska agencija Rojters.

  „Uprkos padu obima, šampanjac će ipak ove godine ostvariti jedan od tri li četiri najbolja rezultata u istoriji“, istakao je Bruno Pejar, izvršni direktor firme „Lanson“, druge najznačajnije grupacije na sektoru proizvodnje šampanjaca.

  Rekord na ovom tržištu je ostvaren 2007, kada je proizvedeno 339 miliona boca šampanjca i ostvaren prihod od 4,5 milijardi evra.

  U Francuskoj je, inače, zaključno sa oktobrom registrovan pad prodaje šampanjca za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

  U Velikoj Britanji, na koju tradicionalno otpada oko 10 odsto izvoza ovog pića, je, uprkos kraljičinog dijamatskog jubileja i Olimipijskih igara, zaključno sa oktobrom prodaja šampanjca opala za sedam odsto, a u celoj Evropskoj uniji (EU) za šest odsto.

  S druge strane, plasman šsampanjca van Evrope je zaključno s oktobrom povećan za pet odsto, podstaknut isporukama u SAD, koje su u 2011. iznosile 35 miliona boca, i Japanu, u koji je 2011. plasirano 7,9 miliona boca.

  Ruska tražnja je i u ove godine ocenjena kao „dinamična“, dok se za NR Kinu u 2012. predviđa udvostručenje tržišta šampanjca na oko dva miliona boca.

  Po tome će Kinezi ove godine preteći Švedsku i približiti se Španiji, uz izglede za veoma brz rast tražnje i narednih godina.

  Kupce van Starog kontinenta inače najviše privlači skuplji šampanjac – ružičasti ili onaj iz posebno dobre godine, kao i šampanjac koji je proizveden od grožđa iz samo jedne berbe, a ne „brut“ – za koji se koristi grožđe iz više berbi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE