Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Super hrana koja se uspešno bori protiv kijavice i gripa

    Polako, ali sigurno ulazimo u sezonu prehlada, gripa i raznih virusnih infekcija. Vreme im je. Pre nego što se naoružate maramicama, vitaminima, čajevima i postanete opasan kliconoša, u svoj tanjir ubacite super hranu koja će vam pojačati imunitet, a u džepu ostaviti novac koji biste dali apotekaru.

    Da mnogima skrati muke oko izbora super hrane za ovaj period u godini, nutricionista Tonja Rajnhard u svojoj knjizi Superfood: The Healthiest Food on the Planet (2010.) sa razlogom preporučuje pet namirnica koje neverovatno jačaju imunitet.

    Losos. Meso lososa je puno proteina i omega-3 masnih kiselina. Proteini su veoma važni za sintezu struktura imunog sistema kože, ćelijskih membrana i antitela. Bez ovih struktura, imuni sistem je kao vojnik bez mača u borbi sa virusima i bakterijama. Rajnhardova preporučuje losos tri puta sedmično.

    Grčki jogurt. Tačnije, svaki jogurt koji je bogat dobrim bakterijama (probioticima) koje sprečavaju razmnožavanje loših bakterija. Treba ga uzimati svaki dan.

    Jaja. Vaše telo čine jačim. Bogata su proteinima i vitaminima uključujući i B6 i B12 koji su majstori imuniteta. Jaja jedite bar 3 puta nedeljno.

    Lešnik, orah, badem... Visokoproteinske namirnice koje su odličan izvor cinka i selena – dva minerala važna za odbranu od mikroorganizama. Brazilski orah, recimo, u sebi ima najviše selena.

    Paprike i zeleniš. Uvek pomislite na limun kad čujete „vitamin C“. Da, ali paprika, brokoli, zelena salata, kelj, spanać (svo povrće tamnozelenih listova) imaju u sebi više ovog vitamina. Rajnhardova kaže da sveža crvena paprika ima tri puta više vitamina C od pomorandže. I, uvek se naglašava SVEŽA, jer ako ove namirnice jedete kuvane, nećete se najesti vitamina važnih za borbu protiv bolesti.
    M.P.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE