Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nastavlja se saradnja sa Kinezima

  Premijer Srbija Ivica Dačić najavio je nastavak saradnje sa Kinom na proširenju kapaciteta i kopa Drmno i izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac D3 pod preferencijalnim uslovima.

  Dačić je novinarima, na svečanosti povodom puštanja u rad revitalizovanog bloka D u Kostolcu, rekao da je zadovoljan saradnjom sa Kinom zbog sklopljenog povoljnog kreditnog aranžmana i saradnjom sa kineskom mašinsko-inženjerskom koroporacijom „CMEK“, koja je učestvovala zajedno sa Elektroprivredom Srbije na realizaciji tog projekta.

  Prema njegovim rečima, saradnja Srbije i Kine pokazuje da različito kulturno nasleđe ne mora da bude i nije prepreka za kvalitetnu saradnju.

  „Vlada Srbije je spremna za dalje proširenje saradnje a rezultati u energetskoj saradnji su šansa za dalji razvoj Srbije“, rekao je Dačić.

  U termoelektrani Kostolac je počeo sa radom revitalizovani blok B2 snage 350 megavata u koji je uloženo 102 miliona evra, a povraćaj uloženih sredstava očekuje se za devet godina.

  Na svečanosti povodom završetka revitalizacije tog bloka je rečeno da su osnovni ciljevi postizanje snage od 360 megavata, osavremenjivanje bloka i povećanje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

  Druga faza revitalizacije

  Direktor TE Kostolac Dragan Jovanović rekao je da će posle druge faze revitalizacije biti stabilizovane koristi tog velikog posla i da će kredit od kineske Eksim banke biti u potpunosti iskorišteni.

  Jovanović je istakao specifičnost pomenutog kredita, s obzirom da ga je dala vlada NR Kine, ali da u njegovoj realizaciji ne učestvuju kompanije iz te zemlje. Prema njegovim rečima, od 64 miliona dolara, koliko je kredit ukupno iznosio, do sada iskorišteno 58 milina dolara.

  Predsednik Upravnog odbora Elektropirvrede Srbije Aca Marković naveo je da će zahvaljujući tom poslu do kraja godine biti isporučeno 35 milijardi kilovat časova električne energije, čime će skoro u potpunosti biti ispunjen bilans.

  „Proizvodnja je ključna stvar, a retko koja oblast ima ovako visoku proizvodnju“, naglasio je Marković.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE