Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrijske firme u Srbiji očekuju pravnu sigurnost

    Većina austrijskih preduzeća koja rade u Srbiji zadovoljna je rezultatima poslovanja u 2012. godini, pokazuje anketa Trgovinskog odeljenja pri Ambasadi Austrije.

    Kako je na konferencji za novinare rečeno, poslovanje sopstvenog preduzeća 47 odsto ispitanika ocenilo je dobrim do vrlo dobrim, a 31 odsto zadovoljavajućim.

    „Skoro dve trećine navelo je da je u 2012. zabelezilo rast prometa, a jedna trećina da je povećala broj zaposlenih i investicije“, naveo je Andreas Hajdentaler, trgovinski savetnik pri
    ambasadi Austrije.

    Prema rečima Hajdentalera, oko 40 odsto autrijskih kompanija očekuje da će u 2013. ekonomski izgledi Srbije ostati isti kao u ovoj godini, dok jedna trećina očekuje da će se popraviti.

    Hajdentaler je naveo da je trenutnu ekonomsku sutuaciju u Srbiji više od 70 odsto ispitanika ocenilo lošom i sa nedostacima, ali i da pored takve ocene velika većina austrijskih preduzeća pozitivno gleda u budućnost kada je u pitanju sopstveno poslovanje.

    Više od polovine anketiranih( 53 odsto) preduzeća smatra da postoji velika potreba za poboljšanjima privrednih uslova, dok je jedna trećina izjavila da je zadovoljna.

    Hajdentaler je istakao da je za austrijske investitore približavnje Srbije Evropskoj uniji jedna od najvažnijih tema i napomenuo je da je stavljaju među prvih pet najznačajnijih faktora za poslovanje. „Približavanje EU je za austrijske firme koje rade u Srbiji značajnije i više rangirano nego pitanje državnih subvencija“, istakao je on.

    Hajdentaler je naveo da austrijske firme od Vlade Srbije očekuju i političku stabilnost i pravnu sigurnost, manje birokratije, borbu protiv korupcije, stabilnost domaće valute, kao i poboljšanje „platežnog morala“.

    Za uspešan nastavak poslovanja i dodatna ulaganja 71 odsto učesnika smatra da je neminovna politička stabilnost, a 69 odto navodi EU integracije, rekao je trgovinski savetnik pri Ambasadi Austrije u Srbiji.

    Prema rečima Hajdentalera, na pitanje o željama i očekivanja preduzeća, 81 odsto isptanila od vlade želi poboljšanje pravne sigurnosti i suzbijanje korupcije, a tri četvrine preduzeća najda se smanjenju birokratije i stabilnoj valute.

    Austrijski investitori u Srbiji su, kako je istakao, najzadovoljniji kvalitetom i raspoloživosti radne snage na tržištu, kao i kvalitetom dobavljača.

    Hajdentaler je napomenuo da je Austrija najveći investitor u Srbiji sa uloženih 2,8 milijardi evra od 2000. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE