Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mađarska centralna banka krivi vladu za recesiju

    Guverner Centralne banke Mađarske Andraš Simor izjavio je u petak da je „pogrešna“ ekonomska politika vlade kriva za slab privredni rast u toj zemlji, kao i da je vlada samo doprinela pogoršanju ekonomske recesije.

    „Sproveden je niz privremenih i pogrešnih mera koje samo odlažu uspostavljenje održive fiskalne strukture“, rekao je Simor na konferenciji u Budimpešti, kojoj je takođe prisustvovao predsednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, a prenosi agencija AFP.

    „Iako je vlada ostvarila veliki napredak poput smanjenja fiskalnog deficita na oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i blagog pada spoljnog duga, „ogromne žrtve“ nisu uspele da recesijom pogođenu zemlju ponovo vrate na uravnotežen rast“, dodao je on.

    „Mađarska nije atraktivna investiciona destinacija, njen kreditni rejting je na najlošijem nivou još od 1990. godine“, rekao je Simor.

    Banke koje su pogođene krizom se takođe „povlače iz Mađarske“, dodao je on, pozivajući vladu da pod hitno postigne kompromis sa tim sektorom, i upozoravajući da se u suprotnom „ne može očekivati dugoročni rast“.

    Simor, čiji mandat ističe u martu, često je dolazio u sukob sa premijerom Viktorom Orbanom zbog neubičajene ekonomske politike vlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE