Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traže 17.000 dinara subvencija po hektaru

    Asocijacija poljoprivrednika (AP) traži da subvencije u 2013. godini iznose minimum 17.000 dinara po hektaru. Kako je Tanjugu izjavio predsedavajući Upravnog odbora AP Miroslav Kiš, poljoprivrednici ne traže „ništa što je nerealno, već da se u svakoj oblasti zadrži i poboljša višegodišnji kontinuitet“.

    „Tražimo 17.000 dinara po hektaru registrovanog porodičnog gazdinstva, a ne kako je predloženo 6.000 za određene kulture uz 6.000 dinara za regres. Tražimo da nam se dopusti da na tržištu mi kupujemo one inpute koji nama odgovaraju, u periodu u kojem mi želimo, kao i to da bar deo subvencije dobijemo polovinom godine, jer će poljoprivrednik te pare uložiti u proizvodnju“ – rekao je on.

    Prema njegovim rečima, predloženi tekst Zakona o subvencijama i ruralnom razvoju, koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, „većini poljoprivrednih proizvođača ne donosi dobro“.

    On smatra da mere propisane zakonom uopšte neće biti predvidive, jer se mnogo toga „prepušta ministru da bliže reguliše“.

    Kiš je takođe kazao da je Asocijacija uputila primedbe na 15 članova zakona, prosleđene su i na adrese svih 12 poslaničkih grupa, predsednika Srbije i međunarodnih organizacija, a da im je iz ministarstva odgovoreno da će „neke od njihovih sugestija“ biti uvažene, ali bez preciziranja koje.

    „Asocijacija nema ništa protiv da se subvencionišu i pravna lica, ali to znači da ćemo onda svi zajedno deliti istu ili malo veću količinu novca u agrarnom budžetu za narednu godinu, pa stoga tražimo da se akcenat i dalje stavlja na registrovana poljoprivredna gazdinstva, gde bi se za površine do 100 hektara dobijalo 17.000 dinara po hektaru“ – smatra predsedavajući Upravnog odbora AP.

    On je dodao da su predstavnici Asocijacije spremni da svoje stavove brane i u odborima Skupštine Srbije, a ako to izostane, onda će se „okupiti ispred Skupštine, pa ko bude slušao – slušaće“.

    „Mi se u donošenju zakona uvek ugledamo na Evropsku uniju, a vidimo da se proliva mleko i tamo gde su subvencije 10 – 15 puta više nego kod nas. Nama ne preostaje ništa drugo nego da na taj način skrenemo pažnju naše javnosti, kako bi zaštitili naše interese“ – zaključio je Kiš.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE