Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pitanja na intervjuima za posao koja otkrivaju sve o kandidatima

    Izbor novog člana tima u organizaciji je izuzetno težak, pre svega jer su neki kandidati mnogo jači na rečima nego kad treba da se radi. Stručnjaci u svetskim kompanijama preporučuju da postavite tri ista pitanja za svaki prethodni posao kandidata.

    Ova tri pitanja otkriće vam sve što treba da znate o kandidatu, a evo i zašto.

    Kako ste saznali za posao?

    Sajmovi zapošljavanja i različiti oglasi predstavljaju način na koji kandidati dolaze do prvih poslova. Ukoliko je kandidat nastavio sa potragom poslova na ovim opštim mestima verovatno nije shvatio šta niti gde želi da radi. Takvi kandidati obično su samo u potrazi za poslom i to bilo kakvim. To dovodi do zaključka da im nije posebno stalo da budu deo vaše organizacije i da će otići kad nešto bolje naiđe.

    Kad dođete do četvrtog ili petog posla, a do njega niste došli zahvaljujući prethodnom iskustvu, ukazuje na činjenicu da niste izgradili odnose, razvili poverenje i pokazali nivo stručnosti koji je bio povod nekome da vas uvede u svoju organizaciju.

    Šta vas je navelo da se prijavite zaodređenu poziciju?

    Kandidati bi trebalo da objasne zašto su se prijavili za određeni posao, ali bez uobičajenih razloga poput „velika prilika“, „prilika za upoznavanje sa industrijom“ ili „to je bio sledeći korak u mojoj karijeri“. Najbolji zaposleni neće raditi zbog uzvišenih titula i velikih plata. Naravno, to je samo „šlag na torti“, ali njihov osnosvni motiv je izazov i motivacija. Kvalitetan radnik mora da zna kakav posao ga ispunjava, ceni radno okruženje u kom može da napreduje i ne samo da je u stanju da objasni zašto se prijavio na neki prethodni posao, već ga i aktvno traži.

    Zašto ste otišli?

    Posao se najčešće napušta zbog bolje prilike, ali ima slučajeva kada se zaposleni nije slagao sa nadređenima ili kolegama ili su smatrali da je poslodavac previše zahtevan. Ukoliko pred vama imate kandidata sa takvim iskustvom uzdržite se od zalaženja u detalje, predlažu stručnjaci. Držite se strukture tri pitanja jer ćete na taj način podstaći kandidate da budu otvoreni i iskreni, a mnogi kandidati, ukoliko su bili u takvim situacijama, opisaće probleme sa upravljačkom strukturom ili preuzimanjem odgovornosti.

    Ukoliko se radi o intervjuu za neku lidersku poziciju dodajte i bonus pitanje.

    Koliko ste ljudi vi angažovali i kako ste došli do njih?

    Tražite kandidate koji su doveli nove ljude u oraganizaciju. Ukoliko je neko ostavio posao kako bi radio sa određenom osobom, to dosta govori.

     
    I.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE