Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Policija ispituje poslovanje kruševačke toplane

    Posle nekoliko oborenih tendera, kreditnog zaduženja od četiri miliona evra i tri miliona evra duga prema dobavljačima, kruševačka toplana nalazi se u bezizlaznoj situaciji, grejna sezona je neizvesna, a od četvrtka i inspektori za privredni kriminal ispituju dosadašnju tendersku dokumentaciju, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću.

    Inspektori za privredni kriminal proveravaju dosadašnju tendersku dokumentaciju a u to preduzeće došli su dan nakon posete ministra energetike Zorane Mihajlović.Ona je tom prilikom istakla da je „potpuno neverovatno da u prethodnom periodu nikome nije palo na pamet da toplane imaju mogućnost da od javnih preduzeća koja proizvode ugalj do njega dolaze na direktan način, nego su morale da koriste razne posredničke kompanije“

    Kako bi se obezbedilo kontinuirano snabdevanje korisnika, rukovodstvo Gradske toplane, zatražilo je od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine saglasnost da JP „Resavica“ može tom preduzeću u direktnom postupku da proda mrki ugalj.

    Direktor toplane, Dragan Azdejković objašnjava da je to „najčistiji“ način da se dođe do energenata, jer je u prethodnom periodu kompanija „Interkomerc“ više puta obarala tendere na koje se kasnije ili nije javljala ili je energente nudila skuplje.

    „Prvi tender koji je završen 26. avgusta je oboren i to tako što je stigla primedba od strane Interkomerca na dokumentaciju. Komisija za zaštitu prava o javnim nabavkama se nije oglašavala četiri nedelje i pred početak grejne sezone stigla je odluka da je tender oboren“ – tvrdi Azdejković.

    Kada je reč o pozajmici, direktor toplane kaže da je to preduzeće pozvalo sve firme koje su otkupile dokumentaciju da učetsvuju u pregovaračkom postupku i tada se, kako kaže Azdejković, nije pojavila firma koja je tender i oborila.

    „Mene interesuje hoće li neko snositi odgovornost za to što neko obara tendere, a kasnije se ili ne pojavljuje ili nudi skuplje energente“ – upitao je Azdejković koji veruje da se na taj način „pojedinim firmama namešta direktna pogodba“.

    Na pitanje, ko je kruševačkoj toplani u poslednje tri godine bio najveći dobavljač uglja, osim Kolubare, Azdejković navodi da je to firma Ineks Morava koja je u direktnim pogodbama, kako on tvrdi, dobila oko pet miliona evra.

    Kruševačka toplana je, kako kaže direktor, u bezizlaznoj situaciji. Dugovanja prema bankama iznose četiri miliona evra, prema dobavljačima tri miliona evra, dok je u prvih šest meseci to preduzeće poslovalo sa gubitkom od 85 miliona dinara.

    Zaliha energenata ima za desetak dana, dok se nedeljno najviše može izdvojiti oko 20 miliona dinara za nabavku 1.500 tona uglja i 4 kamiona mazuta, dok mesečne obaveze za kredite i kamate čine 60 odsto ukupnih prihoda toplane.

    O novim kreditima, rukovodstvo i ne razmišlja jer, kako napominje Azdejković, sa novim kreditima, „Toplana bi nestala“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE