Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatskim radnjama fale ajvar i užički kajmak

  U Hrvatskoj se broj firmi iz Srbije može nabrojati na prste jedne ruke. Istina je da je bilo i loših iskustava srpskih preduzetnika u poslovanju na hrvatskom tržištu, da u nekim vremenima i nisu nailazili na blagonaklonost vlasti. Danas je bolja situacija, kaže za Blic Dren Žekić, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Hrvatskoj.

  On ističe da su, iako su narušeni politički odnosi, Srbija i Hrvatska „osuđene“ na saradnju, a da je Hrvatska u ovom času manje konkurentna.

  „Srpska prosečna neto cena rada je oko 350 evra, a hrvatska 750 evra.Izdvajanja na neto plate u Srbiji su manja nego u Hrvatskoj. Hrvatski PDV je 25, a srpski 20 procenata,“ nabraja Žekić.

  Sagovornik beogradskog lista objašnjava da najveću zastupljenost u razmeni dve zemlje imaju industrijske robe, te prehrana.

  „Srpski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, ponajpre bobičasto voće, imaju velike šanse da se plasiraju ne samo na hrvatsko već i evropsko tržište. Kada pogledate šta sve Hrvati inače kupuju u Srbiji, onda vidite da hrvatskim dućanima nedostaje ponuda ajvara, pekmeza, slatkog, poznatih rakija, užičkog kajmaka…“

  Ovog leta na Sajmu mode u centru Zagreba nastupili su srbijanski dizajneri odeće i nakita. I prodali su gotovo sve – navodi Žekić uz ocenu da će ulaskom Hrvatske u EU za srpske proizvode, izuzev šećera, bebi-bifa i nekih proizvoda organskog porekla, nastupiti povoljan period.

  „Biće lakši izvoz na ovdašnje tržište. Nema ograničenja, nema carina, nema prelevmana ,“ zaključuje Dren Žekić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE