Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suša u SAD se ponovo pogoršava

    Najgora suša u SAD za više decenija je ponovo u pogoršanju, posle više od mesec dana ohrabrujućih izveštaja o postepenom popravljanju situacije, upozorio je američki konzorcijum za praćenje suše.

    Najnoviji nedeljni izveštaji ukazuju na to da u 60 odsto američkih saveznih država postoji neki oblik suše i da se procenat zemljišta pod „ekstremnom ili izuzetnom sušom“ (što su dve najteže kvalifikacije) tokom nedelju dana povećao sa 18,3 na 19,4 odsto, izveštava agencija AP.

    Najveća je suša u oblasti Velikih Visoravni, pri čemu su najviše zahvaćene države Nebraska i obe Dakote, a u bliskoj budućinosti situacija bi mogla i da se pogorša, ocenilo je američko ministarstvo poljoprivrede (USDA).

    Suša se pogoršava i u državi Kanzas, koja je najveći proizvođač ozime pšenice u SAD. U južnim delovima ove države obim padavina u poslednjih šest meseci je dostigao samo 25 odsto normalnih.

    Dok su letos gledali kako im zbog suše propadaju kukuruz i soja, američki farmeri sada strahuju za ozimu pšenicu. Četvrtina one koja je dosad iznikla se nalazi „u lošem ili veoma lošem stanju“, što je devet odsto više nego u ovo vreme 2011.

    Farmeri, koji bi u takvim uslovima normalno primenili navodnjavanje, sada se brinu zbog niskih vodostaja reka i rezervoara koje koriste, pa jedino od eventualnog snega očekuju spas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE