Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poskupljenje gasa, ali malo


    Da li će se od naredne godine promeniti cena gasa i koliko će koštati kubni metar ovog energenta teško je sada predvideti. Ipak, izvesnije je da će gas biti skuplji, mada ne u procentu koji bi omogućio da cena bude tržišna. Da bi do poskupljenja gasa moglo doći nedavno je najavio general­ni di­rek­tor „Sr­bi­ja­ga­sa“ Du­šan Ba­ja­to­vić, koji je, ipak, istakao da potrošaći ne treba da strepe da će od No­ve go­di­ne kubik gasa biti mnogo sku­plji nego što je sada.

    Da podsetimo da je poskupljenje gasa neophodno jer kompanija, praktično, gas skuplje kupuje nego što ga prodaje, Bajatović govori već duže vreme, ističući da je cena i do 30 odsto niža od tržišne, odnosno ekonomske. On naglašava da JP „Sr­bi­ja­gas“ gu­bi na sup­stan­ci po dva osno­va – zbog ne­re­al­ne ce­ne ga­sa, ali i ne­bla­go­vre­me­nog pla­ćanja ra­ču­na za isporuče­ni gas, a samo toplane na ime prošlo­go­dišnjeg duga knjiže 150 mili­o­na evra. Po nje­go­vim re­či­ma, zbog ne­re­al­ne ce­ne ga­sa, u po­slednjem kvar­ta­lu oče­ku­je se knjiženje gu­bit­ka od 70 mi­li­o­na evra, a ovo­go­di­šnji očeki­va­ni gubi­tak će, iz istih raz­lo­ga, bi­ti oko 200 mi­li­o­na evra.

    Dakle, iako su dugovanja potrošača prema JP „Srbijagas“ velika i beleže se značajni gubici, a kompanija ne duguje „Gaspromu“ za is­po­ru­če­ni gas, veććsu po­di­za­ni kre­di­ti da bi se oba­ve­ze pla­}a­le na vre­me, Bajatović je rekao da dra­stičnog po­sku­pljenja neće biti jer bi to bi­lo nepri­me­re­no, te da je do­go­voreno da se uvaži­ no­va ce­na ga­sa iz dugoroč­nog aran­ža­ma­na s Rusijom, za koju se oče­ku­je da će bi­ti niža. Naime, sada Srbija ku­pu­je­ gas iz Ru­si­je po ni­žoj ce­ni, te se za 1.000 kubnih metara gasa plaća 420 dolara, umesto 500 do­la­ra.

    Treba reći da se od početka naredne godine menja i način utvrđivanja cene kubnog metra gasa. Umesto da poslednju reč o tome daje Vlada Srbije, cenu će utvrđivati Agen­ci­ja za ener­ge­ti­ku uz poštovanje odgovarajućih pravilnika i metodologije. Ipak, Bajatović je rekao da će se preduzeti koraci kako bi eventualno poskupljenje gasa bilo ma­lo, odnosno u procentu koji bi bio pri­me­re­n stan­dar­du po­troša­ča, a da će se o pojedinim troškovima, koji će ići na teret JP „Sr­bi­ja­ga­s“, raz­go­va­rati kasnije.

    Sada za kubik i do 45 dinara

    Sadašnja cena kubnog metra prirodnog gasa je oko 40 dinara, u proseku, ali ga mnogi potrošači plaćaju više, i do 45 dinara. Tako je za potrošnju od oko 300 kubika mesečni račun od oko 12.000 dinara, pa do 13.500 dinara, što je oko trećine prosečne plate građana Srbije. Za mnoge previše, pa svako povećanje cene, ma kako da je malo, opterećuje kućne budžete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE